Fethiye’de 3 Mart 2011’de ısınmak için yaktığı mangal dumanından zehirlenerek yaşamını yitiren ekolojik tarımın Türkiye'deki öncülerinden Victor Ananias için, ölümünün birinci yıldönümünde mezarı başında düzenlenen törene, annesi Gülben Sünkitay, kardeşi Yaman Olgaç, Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı Güneşin Aydemir, yakın dostları ve sevenleri katıldı.

Ananias'ın geçen yıl vefatından sonra dostları, birinci ölüm yıldönümünde mezarını birlikte yapma sözünü yerine getirdi. Zeytin ağacının altındaki mezarı başında toplanan yaklaşık 40 kişi, getirdikleri taşlarla basit şekilde mezarı çevreledi. Kaz Dağları'ndan getirilen granit taşına, isminin yanı sıra 'Yaşam Dönüşümdür' yazısı yazıldı. Mezarın yapılmasının ardından dostları Ananias'ın sevdiği sarı çiçekleri kabrine bıraktı.

Törende, Ananias'ın yazdığı ekolojik yaşam anlayışını temel alarak yazdığı makalelerinden oluşan 'aşam Dönüşümdür'adlı kitabı da tanıtıldı. Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği tarafından yayıma hazırlanan ve Ananias'ın kendi kaleminden yaşam öyküsü, ekonomi, doğa dostu yaşam, anı yaşama ve ölüm gibi konulardaki makaleleri,el yazıları, çizimleri, fotoğrafları ve hakkında yazılanların bulunduğu kitaba bakan anne Gülben Sünkitay ve sevenleri duygu dolu anlar yaşadı.

Mezarı başında sevenleriyle kardeşini anmak için buluştuklarını belirten Yaman Olgaç, “Victor, kendisini doğal yaşamaya adayarak, çevresindekilere de bunu anlatmaya çalıştı. Aramızdan çok erken ayrıldı. Sevenleriyle kabri başında toplanarak, mezarını hep birlikte yaptık. Onun da istediği bu olurdu. Basit, gösterişizsiz ama anlamlı bir tören yapmak istedik. Victor'un düşüncesi, takip ettiği fikri, düyayı kurtaracak bir fikirdir. Yaşam tarzı ve değişik bir düşüncedir. Kardeşimin de istediği dünyayı kurtaracak doğal yaşamın dünyaya yayılmasıydı. Yükselen bilinç düzeyiyle birlikte Victor'un düşünceleri bir çözüm oluşturacaktır. Victor'un amacını, yaşam tarzını yaymaya çalışacağız” dedi. Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı Güneşin Aydemir de, “Victor, bütün hayatı boyunca durmadan çalıştı. Etrafındakileri de bu çalışma ortamının içine çekti. Buğday derneğinin içinde büyük bir beraberlik oldu. Onun attığı tohumları yeşertiyoruz. Sağken yaptığı çalışmaların devamını yapmaya çalışıyoruz” dedi.

Doğal yaşamın öncüsü Victor Ananias için dört ayrı yerde anma programı düzenlendi. Anmalardan biri bugün kabri başında yapılırken, diğeri İstanbul Şişli yüzde 100 ekolojik pazarda düzenlendi. Yarın Ekolojik Kartal Pazarı'nda, 7 Mart'ta da Çanakkale'nin Küçükkuyu beldesi Çamtepe Köyü'nde, Ananias tarafından açılan “Ekolojik Yaşam Merkezi'nde” anma töreni yapılacak.



SŞ(İÖ/AAA)(FO0TOĞRAFLI)