İklim koşulları ve Türkiye’de üretilen kimyonun dünya fiyatlarının çok üzerinde olması nedeniyle üreticinin vazgeçmesi sonucu üretimi hızla düşen kimyonun bu yıl ihracata da yetmeyeceği kaydedildi. İç Anadolu’da ağırlıkla Konya, Eskişehir ve Ankara’da üretilen, Denizli ve Bursa’da da çok az üretimi bulunan kimyonun rekolte düşüklüğünün fiyatlara etkisinin olacağı tahmin edilmezken, İzmir Ticaret Borsası (İTB) Meclis üyesi Salih Nejat İblar, ürünün iç piyasaya yeteceğini kaydetti. Bu sene rekoltenin oldukça düşük olduğunu dile getiren İblar, "Daha önce de 5-6 bin ton civarında rekolte vardı. Bu sene 3 bin 500 ton civarında olacağı tahmin ediliyor. Bunun en önemli nedeni dünya fiyatlarına göre Türkiye’nin fiyatlarının yüksek olması. Şu anda kilogramı 5 TL seviyesinde" bilgisini verdi.

HİNDİSTAN’LA REKABET ZORLUĞU

"Bu üretim iç piyasaya yeter ama ihracat yapamıyoruz" diyen İblar, dünyadaki en büyük kimyon üreticisi ve ihracatçısı olan Hindistan’la rekabet edebilmenin zorluğuna işaret etti. Herşeye rağmen Hindistan’da üretilen kimyonun nefaset ve esans olarak Türkiye’de yetişen kimyonun yerini tutmayacağını vurgulayan İblar, "İklimin değişmesiyle genelde şubat ayında ekilen kimyon İç Anadolu’nun karlı olması nedeniyle Nisan’a kaydı. Bu gelişimi etkiliyor. Öte yandan dünya fiyatlarıyla baş edemeyen üretici de bu üründen uzaklaşıyor" dedi.

İHRACATÇI: ÜRÜN KALEMLERİ AZALIYOR

Ege Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Nurettin Tarakçıoğlu da Türkiye’de üretilen orman yan ürünleri ve baharata talebin devam ettiğini, ancak ihracat ürün kalemlerinin giderek azaldığını kaydetti. Toplam 30-35 bin tonluk üretimleri gören Türkiye’nin kimyon fiyatlarının dünyaya göre pahalı kaldığını, bu yüzden de üretimin düştüğünü anlatan Tarakçıoğlu, döviz kurlarının düşüklüğüne de işaret etti. Kimyonun yanı sıra rezene ve anason gibi ürünlerde de eksiklik olduğunu kaydeden Tarakçıoğlu, iklim koşullarının da etkisinin önemini vurguladı.



BT(AÖ/SS)