İstanbul Bilişim Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, 9 ay önce, banka müşterilerinin bilgisayarlarına gönderilen korsan yazılımla, internet bankacılığı hesaplarını ele geçiren ve kendi hesaplarına para transferi yapan bir şebekenin varlığını tespit etti.


83 BİN TL’Yİ POLİS KURTARDI


Konuyla ilgili yapılan çalışmalar sürerken, polis, internet üzerinden takip ettiği şebekenin banka müşterilerinin hesabından 83 bin 750 TL parayı kendi hesaplarına aktardığı belirlendi. Bunun üzerine şubelere yazılan yazılarla farklı müşterilere ait bu paraların transferi engellendi.


DOLANDIRICILIKTA YÖNTEM DEĞİŞTİRDİLER


Polisin takibe başlamasından yaklaşık 3 ay sonra, şebekenin dolandırıcılıkta yöntem değiştirdiği belirlendi. Şebekeyi takip etmeye devam eden polis, şüphelilerin bankamatiklere yerleştirilen kart kopyalama gereçleri ve gizli kameralarla, kart kopyalama yolu ile dolandırıcılığa başladıklarını tespit etti.


BANKAMATİĞE APARAT YERLEŞTİRİRKEN YAKALANDILAR


Bunun üzerine 6 ay boyunca takip edilen şebekenin yapılanması belirlendi. Şebekenin yöntemini çalışma prensibini tespit eden polis, operasyon hazırlığına başladı. Suçüstü yapmayı hedefleyen Bilişim Polisi, 23 Eylül’de zanlıların Küçükçekmece’de bir ATM’ye aparat taktıklarını belirledi. Hemen operasyon başlatan polis, banka çevresindeki 3 kişiyi gözaltına aldı. Zanlıların suçüstü gözaltına alınması ile birlikte, şebekenin diğer 3 üyesi de yapılan baskınla yakalandı.


O ANLAR GÜVENLİK KAMERALARINA DA YANSIDI


Şebekenin çalışma sistemi kameralara da yansırken, görüntülerde banka müşterisi kılığındaki 2 kişi bankamatiğin önüne geliyor. Ve ATM’nin yeşil renkli kart yuvasının üzerine benzer bir aparat yerleştiriyor. Başka bir görüntüde de bankamatiğe 2 kişi geliyor, biri para çekme yuvasına kopyalama cihazı yerleştirirken, diğeri de ekran klavyesinin altına içinde gizli kamera bulunan çıtayı yerleştiriyor.


APARATLARI POLİS SÖKTÜ


Zanlıların bu işlemleri yapmasının ardından olay yerinde gelen polislerin aparatları sökme anları da görüntüler arasında yer alıyor. Görüntülerde bankamatiklerden sökülen aparatların içindeki cihazlarda görülürken, operasyon anları da paylaşılan görüntüler arasında yer alıyor.


OPERASYONDA DOLANDIRICILARIN MALZEMELERİ DE ELE GEÇİRİLDİ


Polisin yaptığı operasyonda çok sayıda kart kopyalama cihazı, kopyalanan bilgilerin bilgisayara aktarılmasını sağlayan cihazlar, kopyalamaya hazır 50 kart, içinde banka müşterilerinin bilgilerinin kayıtlı olduğu flash bellekler, bir laptop ve kopyalama aletlerinin yapımında kullanılan malzemeler ele geçirildi.


ZANLILAR MAHKEME SEVK EDİLDİ


Bu arada gözaltına alınan aralarında şebeke ele başının da bulunduğu 6 zanlı İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ndeki sorgularının ardından bu sabah Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ne sevk edildi.


BANKA MÜŞTERİLERİ DAHA DİKKATLİ OLMALI


Emniyet yetkilileri, banka müşterilerini, ATM’lerden para çekerken ve internet bankacılığı yaparken dikkatli olunması konusunda uyardı. Yetkililer, şebekelerin internet bankacılığı kullanan müşterilerin bilgisayarlarına elektronik posta yolu ile virüs gönderdiğini ve mail hesabının açılması ile virüsün bilgisayara yerleştiğini belirtti. Virüslerin çalışma prensibinin ise şöyle olduğu dile getirildi. Belli internet siteleri açılana kadar, uyuyan virüsler, banka sitelerinin açılması ile aktif oluyor. Ve internet bankacılığında kullanılan şifre ve parola bilgilerini şebekeye iletiyor. Bu virüslerden korunmak için, kesinlikle tanınmayan maillerin açılmaması, kesinlikle korsan yazılım kullanmaması, tanımadıkları insanlarla sosyal paylaşım sitelerinde bilgi verilmemesi ve mutlaka lisanslı bir antivirüs programı kullanılması gerektiğini belirtti. ATM’den para çeken müşterilerin ise şifre yararken elleri ile rakamların üstünün örtülmesi ve kart yerleştirilen yuvanın elle kontrol edilmesi gerektiği belirtildi. Sonradan yerleştirilen yuvaların çekilmesi halinde kolayca yerinden çıkacağı dile getirildi.


(BB) (FOTOĞRALI)