Van'da faaliyet gösteren HİDER, yapılan istatisliklere göre son yıllarda evliliklerin azalıp, boşanmaların artması üzerine SODES kapsamında 'Evlilik Okulu' adlı bir proje hazırladı. Proje kapsamında bölgede yaşayan evli ve evlenme çağına gelmiş 18-29 yaşlarındaki gençler ile 29-65 yaşları arasındaki yetişkinler için panel ve kurslar düzenleniyor. 14 uzmanın biraraya gelmesinin ardından 23 Ocak'ta proje başlatıldı. Projenin hedefini anlatan projenin bilim danışmanı Van YYÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Fevzi Özgökçe, proje ile bir taraftan aile bağlarının, diğer taraftan kadınların hem sosyal, hem ekonomik yönden güçlendirilmesi; kadınların sosyal hayata adapte edilmesinin hedeflendiğini anlatti. Yrd.Doç.Dr. Özgökçe, böylece kadınlar arasındaki eşitsizlik oranının düşmesine katkı sağlaması ve kadınların daha fazla aile ortamında huzurun tesisindeki rolleri artırılmasını hedeflediklerini söyledi.

'BOŞANMALAR ÇOCUKLARI ETKİLİYOR'

Devletin 2010 yılındaki verilerine göre evlenme oranlarında azalma, boşanma olaylarında artışın olduğunu söyleyen Yrd.Doç.Dr. Özgökçe, "Bu durumun sebepleri arasında eşlerin birbirlerini iyi anlamama, birbirine karşı hoşgörülü davranmama olaylarının olduğu vurgulanmaktadır. Toplumların ayakta kalması, toplumu oluşturan fertlerin huzurlu olmalarına bağlıdır. Fertlerin huzurlu olması için de yaşadıkları aile ortamına bağlıdır. Anadolu insanının sığınma mekanı olan aile ortamının bozulması, çok büyük sonuçları olur. Boşanmalarda sadece ailedeki büyükler zarar görmüyor, ailedeki çocukların ruhsal yapıları da bu durumdan etkilenmekte, psikolojileriyle beraber okul başarıları, arkadaşlıkları, çevreye uyumları da bozulmaktadır. Eşler kendi haklarını öğrenip, evdeki diğer bireylere karşı sorumluluklarının farkında olurlarsa, aile içi kavgalar büyük ölçüde ortadan kalkar. Projemizde yapılacak temel faaliyet bireylere sahip oldukları temel hak ve sorumluluklarını anlatmak, aile içi çatışmaların, kavgaların ve boşanmayla sonuçlanan durumların ortadan kaldırmaya yönelik eğitimlerdir" diye konuştu.

Yrd.Doç.Dr. Özgökçe, hedef grupta olan köyden kente gelip yoksul mahallelerde yaşamaya başlayan ve dezavantajlı konumda bulunan ailelerin özellikle bu eğitimlere katılımlarının sağlanması için kenar mahalleler ve konteyner kentlerden konferans alanlarına ücretsiz servisler sağlanarak katılımları artırılacağını söyledi. Boşanmaların genel olarak üniversite mezunları arasında daha fazla olduğuna da dikkat çeken Yrd.Doç.Dr. Özgökçe, "Bu nedenle üniversite öğrencilerine yönelik bilgilendirme seminer ve konferanslar tertiplenecektir. 15-19 Ekim 2012 tarihleri arasında bu seminer ve konferanslar işin uzmanı olan kişilerce verilecek, istekli olanlara gerekli destek sağlanacaktır. Düzenlenen panellerde ailelere ve gençlere aile içi şiddetle mücadele, kadın haklarına ilişkin bilinçlendirme, aile içi iletişimi güçlendirme, yurttaşlık, kentlilik, birlikte yaşama bilincini güçlendirmeye yönelik faaliyetler gerçekleştirecek" dedi.