Pansiyonda yarış atları bulunan ve kendi baktığı kedinin de görevlilerce resmi plakalı kamyonetle götürüldüğünü gören Hüseyin Özcan, olaya tepki gösterdi. Özcan, "Benim baktığım beş günlük iki yavrusu olan kedimi de bidonun içine attılar. Engel olmaya çalıştım ama vermediler. Götürdükleri arabaya bindim ve onlarla gittim. Kedileri bidondan boşaltırken bir çoğunun alta kalıp ezilip boğulduğunu fark ettim. Bu nasıl hayvan sevgisi anlayamadım. Madem ki kedilerin atları ürkütme konusunda bir rahsızlıkları vardı veteriner gözetiminde toplanıp bir kafes içinde götürebilirlerdi. Atlar gibi bu hayvanlar da birer canlı. Gördüğüm manzara va yapılanlar beni çok üzdü. Bu olayı duyurmak bir insanlık göreviydi. Hayvanseverleri arayıp bu vahşeti bildirdim" dedi.

Özcan, geride kalan iki yavru kedisini de alıp kedilerin atıldığı bölgeye yeniden gitti. Özcan, uzun süre yaptığı aramalar sonrası iki yavrunun annesi kediyi buldu. Şok içinde olan anne kedi, uzun süre geride kalan yavrularına yanaşmadı.

Şirinyer Hipodrumu Pansiyonlar Bölgesi Şefi Mucahit Karadağ, "Burası bir yaşam alanı, burada hayat var. Bin 300 atın, çok sayıda seyisin yaşadığı bir yer. Bu kedileri besleyenler arasında antrönörler, at sahipleri ve seyisler de var. Kedilerin sayıları çoğaldığı zaman biz bunları işçilerimize toplatıp Balık Hali çevresine bırakıyoruz. Üstelik bu hayvanlardan atlara, burada yaşayan insanlara hastalık buluşma riski var. Biz kedileri beslenme imkanı bulsunda diye toplayıp Balıkhali çevresine bıraktık" diye konuştu.

Hayvan Hakları Federasyonu İzmir Temsilcisi Esin Önder yaşananlara isyan etti. Önder, "Hiç olmazsa yavruları olanların bırakılması için yalvarmışlar ama görevliler dinlememiş. Ağzı kapalı varille ormanlık alana atmak için götürmüşler. Daha sonra götürdükleri kedilerden bir çoğunun havasızlıktan boğularak öldüğünü haber alınca Buca Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü’ne bildirdik. Bu yapılan insanlık şuçudur. Üstelik bu kediler at sahipleri ve antrönörler tarafından bakılıyor. Yasal yollara başvuracağız. Buca Kaymakamlığı’na suç duyurusunda bulunacağız. Bu tür suçlar kabahatlar yasasından çıkartılıp mutlaka TCK kapsamına alınmalı. Yoksa bu katliamların önüne başka türlü geçilemeyecek. Bunu acımaslığı yapanlar hayvan başına 367 liralık para cezası ile kurtulacaklar" dedi.

Buca Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü ekipleri olayın gerçekleştiği yere gidip ölü kedileri topladı.



MO(İÖ/BT)