Samsun'un Canik ilçesi 200 Evler mahallesinde oturan S.D. ile Salih C., yaklaşık 5 ay önce ailelerinin de rızasıyla birlikte yaşamaya başladı. İddiaya göre 12 gün önce babasını ziyaret etmek istediğini söyleyen S.D. ile Salih C. arasında kavga çıktı. Kavga sırasında zanlı, S.D.’yi dövüp üzerinden motosikletle geçerek ağır yaraladı. Hastaneye kaldırılan S.D.’ye otomobil çarptığını söyledi.

Bu arada hastanede kızın 3.5 aylık hamile olduğu ortaya çıkınca polis, Salih C.’yi küçük yaşta kız çocuğuna cinsel istismar suçundan gözaltına aldı. Polisteki işlemlerinin tamamlanmasının ardından adliyeye sevk edilen zanlı tutuksuz yargılanmak üzere serbest kaldı.

İki gün önce hastaneden taburcu olan S.D., otomobil çarpmadığını Salih C.’nin kendisini bu hale getirdiğini söyleyip polise şikayette bulundu. Şikayet üzerine gözaltına alınan ve adliyeye sevk edilen zanlı sevk edildiği nöbetçi mahkeme tarafından serbest bırakıldı.

Ailesi tarafından küçük yaşta başkasıyla birlikte yaşamasına izin verilen S.D. yaşadığı olayın şokunu halen üzerinden atamadı. Bugün hasta yatağında DHA muhabirinin sorularını yanıtlayan S.D., "Annemlere gidelim dedim. 'Sen git ben gelmem' dedi. Annemlere giderken beni yolda yakalayıp tekme tokat dövdü. Bu olaydan sonra babamın evine gittim. Beni geri çağırdı. Bana şiddet uyguladığı için gitmedim. Olay günü dışarıya çıktığımda beni yolda görüp, yine dövdü. Üzerimden motosikletle geçti. Bebeğimin sağlık durumu iyi. Biz birbirimizi seviyorduk. Annem, babam vermeyince kaçtım. Üç kez kaçtım, geri aldılar. 'Beni vermezseniz intihar ederim' dedim. Korkup beni verdiler. 5 ay önce mahalle de kendi aramızda düğün yaptık. 3.5 aylıkta hamileyim" dedi.

Salih C.'nin dün mahkemeden çıktıktan sonra kendisine "Bu kez elimden kurtuldun. Bir dahaki sefere ölümün gider anne, babana" diye mesaj gönderdiğini ileri süren S.D., "Bir daha onun yanına dönmem" diye konuştu.

TEHDİT EDİYORLAR MECBUR KALIYORUZ

S.D.'nin babası 4 çocuk babası Bahri D., yaşadıkları mahallede kızların küçük yaşta evlendirilmesinin gelenek haline geldiğini söyleyerek, "Kızların erken yaşta evlenmelerine anne, baba olarak istemiyoruz. Ama 'kaçarız, intihar ederiz' diye tehditte bulununca mecbur kalıyoruz" dedi.

ŞİKAYETÇİ OLSAK ÇOCUK HAPSE GİRECEK, KIZ ORTADA KALACAK

1500 nufusu olan 200 Evler Mahallesi muhtarı Güner Sabotay, "Bizim mahallemiz, toplumumuz biraz hareketli. Çoluk çocuk gezmeyi, tozmayı, hareketli yaşamayı seviyoruz. Hepimiz iç içeyiz, birbirimizi çok iyi tanıyoruz. Diğer mahalleler gibi belirli saatte yatıp kalkmıyoruz. Böyle olunca da çoluk çocuk geziyor, tozuyor. Birbirlerini gönülleri arzu ediyor, seviyor. Hiçbir anne ve baba çocuklarının erken yaşta evlenmesine razı gelmiyor. Birbirlerine aşık küçük yaşta da olsa kızlar kaçıyor. Şikayetçi olsan çocuk tutuklanacak, cezaevine atacaklar. Kız kalacak ortada. Yani bir şekilde evlatlar anneyi babayı çaresiz bırakıyor. Nasıl çözüm üreteceğimizi bilmiyorum. Düğün yaparken şikayet etsek bir sıkıntı, adam masraf yapmış. Mahallemizde çoğunluk böyle erken yaşta evleniyor. Belli bir yaşa gelince de belediye toplu nikah töreni kıyıyor" diye konuştu.

İNCELEME BAŞLATTIK

S.D’nin dövülmesinin ardından olayla ilgili inceleme başlatan Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Adnan İpekdal, "Sosyal inceleme süreci başlattık. Kurumumuzun sunacağı bir hizmet olup olmadığını tespit etmek için ilgili uzman arkadaşlarımızı olay mahalline gönderdik. Aileyle gerekli görüşmeler yapıldı. Ancak aile herhangi bir kurum bakımı talebinde bulunmuyor. Biz hazırlanacak rapor doğrultusunda mahkemeden vatandaşımızla ilgili sağlık ve danışmanlık tedbiri uygulama talebinde bulunacağız" diyerek erken yaşta evlililerlere dikkat çekip şöyle konuştu:

"Erken yaşta ve çocuk yaşta evliliklerin zararlarıyla ilgili gerek aile gerekse çocuğumuz bilgilendirilecek. Bize gelen bilgiye göre gayri resmi evlilik ailenin bilgisi dahilinde gerçekleşmiş. Çocuk yaşta evliliklerin yaygın olduğu bölgelerde danışmanlık hizmetlerinin yürütülmesi faydalı olur kanaatindeyim. Erken evliliklerin engellenmesi için, toplumca, milletçe bilinçlenmemiz gerekiyor."



HÇ(MS/AAA)