ASAYİŞ BİRİMLERİ KULLANACAK


Yeni portatif copun mutlak suretle eğitimini alan personel tarafından kullanıcağının altını çizen Taştekin copun kullanılacağı birimler ve olayları da şöyle açıkladı:

"Asayiş birimlerinde kullanılacak. Bunun eğitimini alan persolenimiz kullanacak. Bireysel ve psikopati olayları kesici ve delici aletle, kendisine ve çevresine zarar veren saldırganların etkisiz hale getirilmesi için kullanılacak."


EĞİTİMDEN GÖRÜNTÜLER


Bir eğitici tarafından basın mensuplarına yeni copun kullanımıyla ilgili kısa süreli bir eğitim çalışması yapıldı. Eğiticinin karşısındaki hayali suçluya copunu çekerek "Lütfen fiilinize son veriniz" demesi, eğitim alan polis memurları tarafından tekrarlandı. Yeni copun açılır kapanır özelliği de eğitim sırasında görsel olarak yansıtıldı.


PORTATİF COP'UN ÖZELLİKLERİ


Kamuoyunda 'demir cop' olarak bilinen katlanabilir 'portatif cop'tan Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Daire Başkanlığı'nca deneme amacıyla ilk etapta 6 bin adet sipariş verildi. Portatif coplar, alüminyum ve çelikten üretiliyor. Katlandığında boyu 20 santimetre olan coplar, halen kullanılan 60-65 santimetre uzunluğundaki poliüretan copların aksine özel kılıfı sayesinde belde kolaylıkla taşınabiliyor. İç içe geçebilen 3 metal aksamdan oluşan yeni copların uzunluğu açıldığında yaklaşık 60 santimetreyi buluyor. Portatif cop AB ülkeleri ve ABD polisi tarafından yaygın olarak kullanılıyor.