BTK Başkanı Tayfun Acarer, dün Çukurova Üniversitesi'nde düzenlenen 'Güvenli İnternet ve Baz İstasyonları' adlı seminerin ardından, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Türkiye'de 60 bin civarında baz istasyonu bulunduğunu açıklayan Acerer, "Dünyada mobil haberleşmenin yapıldığı her yerde baz istasyonu var. ABD, Almanya, Fransa'da ne tür sistemler kullanılıyorsa, Türkiye'de de aynısı kullanılıyor. Baz istasyonu olmadan mobil haberleşmenin olmayacağı, çok basit bir teknik kuraldır" dedi. Baz istasyonları konusuna birçok kişinin 'popülist' yaklaştığını savunan Acarer, "Baz istasyonlarının ispatlanmış hiçbir zararı bugüne kadar olmadı. Türkiye'de baz istasyonları 1994-1995 yıllarından beri kullanılıyor. 17 senedir etkisi dünyada ispatlanamadı, Türkiye'de de araştırılıyor. Sonuç çıkmadı" diye konuştu.

'SAĞLIĞA ZARARLI BULGUYA RASTLANILMADI'

Türkiye'de baz istasyonları için öngörülen elektromanyetik dalga limitlerinin, dünya ve Avrupa ortalamasının çok altında olduğuna dikkat çeken BTK Başkanı Acarer, şunları söyledi:

"Türkiye'deki değerler dünyadaki, genelde de Avrupa'daki elektromanyetik dalgaların limit değerlerinin 4'te 1 altında. Avrupa'da 41 volt/metre elektromanyetik dalga limit değeri kullanılırken, Türkiye'de biz 10 volt/metreyi üst sınır kabul ettik. Bütün baz istasyonları kurumumuz tarafından ölçülmüştür ve ölçülmeye devam edilmektedir. Bu denetimlerde insan sağlığına zarar verecek bir bulguya rastlanılmadı. Türkiye'de belirlediğimiz 10 volt/metrelik sınır üzerinde hiçbir baz istasyonu yok. Bu sınırın üstünde olsa zaten kurdurulmaz ki. Ayrıca 10 volt/metrelik sınır üzerinde de , 'illa ki kanser yapar, hasta yapar' diye bir bulgu yok. Bu konuda ispatlanmış tek bilimsel veri, 2000 volt/metre yani bizim sınırın 200 katı üzerinde sürekli bir elektro manyetik alana maruz kalırsanız vücut ısısı 1 derece yükseliyor. Vücut sıcaklığının yükselmesi insanın kanser olmasına mı yol açar, başka hastalıklara mı ol açar? Bilemem, ben tıpçı değilim. Ama normalin üstüne çıkması iyi değildir."

'YARGI SÖKMEYLE İLGİLİ KARAR VERİYOR'

'Baz istasyonlarıyla ilgili yargının verdiği kapatma kararları hakkında ne düşünüyorsunuz?' sorusuna da yanıt veren BTK Başkanı Acarer, "Yargı bilimsel şeylerle mi karar veriyor? Hiçbir bilirkişi şu ana kadar 'baz istasyonu kanser yapıyor, hasta yapıyor' diyemedi. Yargıtay baz istasyonlarının sökülmesiyle ilgili karar veriyor. Yargıtayın son verdiği karar ise bunun tam tersi yönünde" diye açıklama yaptı.