Mardin'de 3 gün sürecek olan Dış Politika Çalıştayı bugün başladı. Çalıştaya, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, milletvekilleri ile davetliler katıldı. Başbakan Yardımcısı Bozdağ, Türkiye'nin bugün geldiği noktaya işaret ederek, "Dün kendi içindeki insanlara dahi yardım elini uzatmaktan uzak kalan bir Türkiye, bugün geldiği noktada dünyanın her yerine el uzatan bir Türkiye'dir. Eskiden 70 cente muhtaç olan bir Türkiye, 2011 yılında 1 milyar 38 milyon dolarlık kalınma yardımı yapabilen bir ülke durumuna geldi. Dış politikamızı da fevkalade güçlendirdik" dedi.

EVİNİZDE YANGIN VARSA KOMŞUNUZLA İLGİLENEMEZSİNİZ

Türkiye'nin bugün elde ettiği başarının dış politikada sağladığı güç, çok değişik nedenlere dayandığını anlatan Bozdağ, "Eğer sizin evinizde yangın varsa, komşunuzun evinde ihtiyaç halinde bulunan bir çocukla, anneyle, babayla ilgilenemezsiniz. Uzak komşularla hiç ilgilenemezsiniz. Eğer sizin içinizde başka sorunlarınız varsa, uluslararası toplumun sorunlarıyla fazla ilgilenemezsiniz" dedi. Siyasal istikrar ve güçlü iktidarın güven ortamını sağladığını belirten Bozdağ, iyi  yönetimle de sorunların çözüldüğünü belirtti.

Türkiye'nin 2002'de güçlü bir iktidara sahip olduğunu ve o günden beri siyasi bir istikrar, iyi bir yönetim olduğunu söyleyen Bozdağ, başkanlık sistemi tartışmalarına değindi. Bozdağ, şöyle dedi:

TÜRKİYE KOALİSYONLARA MAHKUM OLMAMALI

"Türkiye son 10 yılda güçlü bir iktidarla ve siyasi istikrarla hem içerdeki önemli sorunları çözme konusunda büyük bir başarılar elde etmiş. Hem de dışarıda artan bir gücün, artan bir nüfuzun sahibi olmuştur. Onun için biz bugünlerde tartışılıyor başkanlık sistemi ile ilgili konu. Diyoruz ki, Türkiye koalisyonlara mahkum olmadan güçlü iktidarlarla, siyasi istikrar içerisinde iyi bir yönetimle her zaman yoluna devam etmeli ki, her zaman içeride ve dışarıda daha güçlü olabilsin. Yoksa eğer Türkiye bir gün yeniden koalisyonlara dönerse, yeniden istikrarını kaybederse, o zaman kendi içindeki sorunlarla boğuşan Türkiye'ye yeniden döner. Kendi kendisiyle kavga eden bir ülkeye yeniden döner. O zaman dünyada olup bitenden fazlaca haberi olmaz. Türkiye bugün bunu başardı. Bu başarının en önemli aktörü Türk milletidir. Çünkü siyasal istikrara önem verdi, güçlü bir iktidar çıkardı ve bu iktidarda bu milletin verdiği opsiyonu doğru kullanarak Türkiye'mizi bulunduğu yerden iyi bir noktaya taşıdı."

Türkiye'nin bir bakıştan başka bir bakışa geldiğini, uzun süredir sivil toplum örgütlerinin büyük kısmının sakıncalı ilan edildiğini ve Türkiye için potansiyel tehlike ve tehdit görüldüğünü söyleyen Bozdağ, şöyle dedi:

DÜNYA'DA TÜRKLERİN KURDUĞU 4 BİN STK VAR

"Yurt dışındaki Türkiye'nin en önemli güçlerinden biri olan sivil ayağı olan bu gücü dış politikamızda Türkiye'nin çıkarları, menfaatleri için kullanmamak için yıllar yılı uğraştık. Ama şimdi AK Parti hükümetleri ile bu durumu değiştirdik. Artık yurt dışında nerede bir STK varsa beraber birlikte Türkiye'nin lehine ve insanların lehine olan adımları atmak için çalışıyoruz. 155 ülkede 6,5 milyon vatandaşımız, vatandaşlıktan çıkmış olanlar, soydaşlarımız akrabalarımız var. Türkiye'nin ama bırakın soydaşları kardeşleri kendi vatandaşına sırtını dönmüş bir Türkiye'nin bundan istifade etmesi elbette mümkün değil. Bizim yaptığımız ilk işlerden birisi büyükelçilerimizi vatandaşın arasına sokmak. O noktada önemli adımlar atıldı. Yurt dışında çok ciddi bir potansiyelimiz var ama bunlarla ilgili Türkiye'nin kurumsal bir hafızası yok. Onun için 2010 yılında Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı'nı kurduk. Bu anlamda çok önemli bir kurumdur. Şimdi amacımız Yunus Emre Türk Kültür Merkezlerini de açmaktır. Şu anda 26 ülkede kurulan bu merkezlerin sayısını artırmak istiyoruz. Türkiye bunu çok önce kurmalıydı. Bugün dünyada Türklerin kurduğu 4 bin dolayında STK var. Bu sayı daha fazla olabilir bu konuda çalışmalar devam ediyor. ABD'de 4 bin akademisyen var. Ama başka ülkelerde ne kadar akademisyen, sanatçı ve sporcu vat bununla ilgili sağlıklı bir kaynağı yok. Bu konuda da çalışmalarımız aralıksız sürüyor. Kamu diplomasi koordinatörlüğü çok önemli bir kurum 2010'da kuruldu. Birçok ülke, birçok alanda bizimle işbirliği yapması için çok önemli çağrıları var. Türkiye'de çeşitli kültür merkezleri var. Yurtdışında da bu kültürlerini öğrenmek yaşamak isteyen çok vatandaşımız var ona dair çok önemli tedbirlerimiz var. Sadece kendi insanlarımıza bu kültürü aktarmak değil, başka insanlara bu kültürü aktarmak ve Türkiye'ye yönelik ön yargıları ortadan kaldırmak için de çok ciddi çalışmalarımız var. Atatürk 1930'lu yıllarda Rusya'nın bir gün dağılacağını ve bunun yönetimi altında olan yerlerdeki Türk dünyasının yeni imkanlara kavuşacağını ve Türkiye'nin bugünden o güne hazırlığını söylemişti. Ama 1992'ye gelene kadar Türkiye'nin bu konuda sağlıklı bir hazırlığı olmadığını hep birlikte gördük. 1992 yılında Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı kurudu ve bu ajans Türk dünyasına ve Balkanlara dönük bir çalışmaya başladı. Hükümet olduktan beri TİKA'nın sayısı arttı. Daha da artırmayı hedefliyoruz. Yurt dışı gezilerinde TİKA büyük bir destek ve yardım eli oluyor."

AK PARTİ ve BELEDİYEYİ ZİYARET ETTİ

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Çalıştaydan sonra önce AK Partili Mardin Belediye Başkanlığı'nı daha sonra ise AK Parti İl Binasını ziyaret etti. Parti binasında partililer tarafından karşılanan Bozdağ, daha sonra Mardin Milletvekilleri Muammer Güler, Abdurrahim Akdağ, İl Başkanı İbrahim Fide ve Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu ile birlikte partilerle görüştü.