Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Türkiye'nin Başkanlık sistemini tartışacağını, bir gün ise Başkanlık sistemine geçileceğini savunarak, "Başkanlık sistemi hesap verebilirlik bakımından da hesabın sorulabilmesi bakımından da netlik ifade eder" dedi.

Bozdağ, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ile birlikte geldiği Yozgat'ta, yapımı tamamlanan Askerlik Şubesi binasının açılış törenine katıldı. Tören sonrasında Milli Savunma Bakanı Yılmaz helikopterle Sivas'a geçerken, Başbakan Yardımcısı Bozdağ, Yozgat İmam Hatip Lisesi'nde incelemelerde bulundu. Bozdağ, İmam Hatip Lisesi'nde gazetecilerin sorularına yanıt verirken, Başkanlık sistemi tartışmasını Türkiye'nin yeni Anayasa yaparken de yapmasında fayda olduğunu belirterek, "Yeni Anayasa hangi sistem üzerine bina edilecek, şuanda Türkiye'de uygulanan sistemin artıları eksileri nelerdir, onların Türkiye'ye faydası olur mu, olmaz mı buna dair değerlendirmelerin faydası vardır" diye konuştu.

MİLLET İRADESİNİN TEK ELDE TOPLANMASINI ÖNLER

Her zaman ifade ettiği gibi, yasama ve yürütmenin birbirinden kesin hatlardan ayrılıp, birbirine karşı bağımsız olduğu sistemin adının 'Başkanlık sistemi' olduğunu ileri süren Bozdağ, şunları söyledi:

"Başkanlık sistemi siyasi istikrarı temin eder. Başkanlık sistemi hesap verebilirlik bakımından da hesabın sorulabilmesi bakımından da netlik ifade eder. Ve milletin iradesinin tek elde toplanmasını önler. Çünkü yasamayı ayrı güçlendirir, yürütmeyi ayrı güçlendirir. Yasamaya yürütmenin, yürütmenin yasamaya hakim olmasına izin vermez. O yüzden başkanlık sisteminin doğru bilinip tartışılmasında fayda var. Bazıları işte başkanlık sistemi tek adamcılığı ortaya çıkarır, diktatörlüğü ortaya çıkarır diye ifadelerde bulunuyor. Bu fevkalade yanlış. Çünkü başkanlık sisteminin kendisi tek adamlık ve diktatörlük otoriter bir yönetim olmasın diye ortaya çıkmış bir sistemdir. Çıkış gayesi bunları önlemek içindir. Bu gün verilen örnekler var bazı ülkelerle alakalı. Onlar başkanlık sisteminin özelliklerini taşımayan sistemler adı başkanlık sistemi uygulaması başka şey." Başkanlık sisteminin gerçek niteliklerini taşıyan uygulamanın ABD olduğunun da altını çizen Başbakan Yardımcısı Bozdağ, şöyle devam etti:

"Yani orada vardır, o da tam yasama yürütme kuvvetler, birbirinden ayrı, birbirinden ayrı birbirine karşı tarafsız ve bağımsızdır. O yüzden yanlış örnekler üzerinden doğru sonuçlar elde edemeyiz. Doğru örneklerle tartışmak lazım. Ama Türkiye'de bazıları bu meseleyi doğru örnekler üzerinden de olsa tartışmak istemiyor. Çünkü millet bu sistemi öğrenirse o zaman mevcut sistemi sorgulamaya başlar diye endişe ediyorlar. Çünkü kendileri yüzde 50,1'i alarak iktidar olamayacaklarını düşünüyorlar. Radikal grupların veya marjinal siyaseti takip edenlerin toplumun yüzde 50.1'inin oyunu alarak iktidara gelme imkanı yok, o yüzden marjinal fikir sahipleri marjinal gruplar marjinal siyaset üretenler radikal ekipler veyahut da siyasal olarak bu çoğunluğu elde edemeyeceklerini düşünenler, bu sistem gelmekten de biz bu sistemin gelmemesi için elimizden geleni iş birliği içerisinde yapalım diye bir gizli konsensüste bu sisteme karşı çıkıyorlar. Ama Türkiye bu sistemi tartışacak. Ben inanıyorum bir gün bu sisteme geçecek. Ama diyoruz ki doğru zamanda geçsin. Yani gecikerek değil zamanında geçmesi Türkiye'nin yararınadır."



(AY/SS)