Başbakan Yardımcısı Bozdağ, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ile birlikte, yapımı tamamlanan Askerlik Şubesi binasının açılış törenine katılmak üzere Yozgat'a geldi. İki bakan, önce Valiliği ziyaret edip, gündeme ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı. Özel Yetkili Mahkemeler konusu ile ilgili eleştirilerin olduğu gibi olumlu karşılayanların da bulunduğunu söyleyen Bakan Bozdağ, şöyle konuştu:

"Türkiye'de pek çok eleştiri var. Bu mahkemelere ilişkin düzenleme yapılması hususunda talepler de var, 'Aman yapılmasın kötü olur, yanlış olur' diyen görüşler de var. Biz bu görüşlerin hepsini değerlendiriyoruz. Sonuçta bu konuda bir adım atılma gereği var, ihtiyacı var, Türkiye'nin önümüzdeki süreç içerisinde her alandaki düzenlemelerinin, standartlarının, hukuk ilkelerine uyumlu olması bizim için son derece önemlidir."

Yapılan çalışmanın 3'üncü yargı paketi içerisinde yasalaşma imkanı bulacağını anlatan Bekir Bozdağ, "Bu yasa parlamentoda görüşüldüğü zaman bugün söylenen eleştirilerin haksız ve çarpıtma eleştiriler olduğunu herkes görecektir" diye konuştu.

Bir gazetecinin, "Özel yetkili mahkemeler kalkarsa darbecilerin, çetecilerin serbest kalacağı yönünde endişeler var" sorusuna ise Bekir Bozdağ, şu yanıtı verdi:

"Özel Yetkili Mahkemelerin düzenlendiği kanun, usul kanunudur. Düzenlemeler usul düzenlemeleridir. Suçlar, Ceza Kanunu'nda ve başkaca özel ceza kanunlarında düzenlenmektedir. Suçlara ilişkin bir düzenleme yapmıyoruz, cezalara ilişkin de bir düzenleme yapmıyoruz. Suç aynı, ceza aynı, bir dosyada deliller de suç konusunda suçluluğu ispat etmeye veyahut da ceza vermeye yeteri kadar delil varsa, mahkeme onu elbette değerlendirecektir. Suçu kaldırsak, cezayı kaldırsak veya değiştirsek, azaltsak o zaman denecek ki 'Bunlar suçları kaldırdılar, cezaları azalttılar, değiştirdiler, şöyle olacak, böyle olacak' Yani mahkemeler usulde birkaç hüküm ortadan kalktı veya değişti diye kanaatlerini değiştirecekse, o zaman mahkemelere sormak lazım; 'Suç aynıyken ceza aynıyken ve bunlarda bu değişiklik yokken ne oldu da karar değişti' diye, herkes bunu da sorgular tabi. Yani şu anda suça ve cezaya bir müdahale yapılmıyor. Usulü ilişkin düzenlemeler yapılıyor ve usulü ilişkin düzenlemelerin hiçbirisi de esasa müessir düzenlemeler değildir."

ASKERLİK SİGORTASI

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ise askerlerin sigortasının yatırılacağı yönünde bakanlık olarak bir çalışma yaptıklarını belirtti. Bakan Yılmaz, "Ama bilindiği üzere yüzlerce çalışma yapıyoruz. Bu çalışma neticelenmesi için diğer bakanlıkların görüşünün alınması lazım. Biz şu anda bu görüşü diğer bakanlıklara gönderdik, diğer bakanlıktan Türkiye'nin ekonomisi, bütçesi, durumunu dikkate alarak bir çalışma yapacaklar. Eğer bize olumlu görüş gelirse inşallah biz bunu hayata geçirmeyi düşünüyoruz" dedi.

Bakan Yılmaz, Sivaslı olduğunu da hatırlatarak, Yozgat'tan geçmeden Sivas'a gidilmediğini, o nedenle kendilerini Yozgatlı gibi de gördüklerini belirtti. "Yozgat halkı hizmetin her zaman en iyisine layıktır" diyen Bakan Yılmaz, Yozgat'ın hizmet alacağı birimlerden birisinin de askerlik hizmeti olduğunu, Osmanlı döneminden bu güne kadar değişmeden askerlik biriminin devam ettiğini bildirdi. Gelişen teknoloji ile birlikte halka en iyi hizmeti vermek için de bir askerlik şubesi yaptıklarını bildiren Yılmaz, şunları söyledi:

"Savunma Bakanlığı'nın askere almanın yanında bir de savunma sanayi ile ilgili birimleri var. Bu göreve başladığımız sırada da gerçekten de Türkiye kültürünün özü, Türkiye'nin merkezi olan hem Yozgat'ı, Tokat'ı ve hem de Sivas'ı savunma sanayinde de mutlaka iyi bir yere gelebilmesi için bir çalışma başlattık. Süre çabuk geçiyor, bu çalışmanın hızlandırılmasını arkadaşlara söyledik. İnşallah savunma sanayinde de Yozgat'ta da iyi bir şeyler yapmayı düşünüyoruz. Yozgat'a katkıda bulunmak lazım. Yozgat yıllardan beri bu ülkenin çimentosunu yapmıştır. Burada kuracağınız bir tesisin güvenlik sistemine bile ihtiyaç yok. Vatandaşı devletine sadık ve devletin hizmetinde ilave bir güvenlik gerektirmeyen bir bölge. Dolayısıyla biz de bunun farkındayız, inşallah hem Yozgat'ı hem Tokat'ı hem de Sivas'ı el birliği içerisinde savunma sanayinde hak ettiği yere getireceğiz diye düşünüyorum."



HG(AY/SS)