Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Türkiye Belediyeler Birliği'nin ortaklaşa düzenledikleri 'Evlilik öncesi eğitim programı, eğiticilerinin eğitimi' semineri Samsun'da gerçekleştirildi. Büyük Samsun Oteli'nde düzenlenen seminere Samsun, Çorum, Yozgat, Tokat, Amasya, Sinop, Kastamonu ve Sivas'tan gelen Sosyal Hizmet İl Müdürlüklerinde görevli personel katıldı.

Seminerin açılış bölümünde konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürü Ömer Bozoğlu, Türkiye'deki boşanma istatistikleri hakkında bilgi verdi. Türkiye'de son 10 yılın istatistikleri incelendiğinde 500-600 bin evlilikten 100 bininin boşanmayla sonuçlandığını dile getiren Bozoğlu, "Bu rakam 5 evlilikten birinin ayrılıkla sonuçlandığı anlamına geliyor. Ayrıca, boşanan çiftlerden yüzde 80'ini ikinci evliliğini gerçekleştirmiyor. Boşanmış çiftlerin yüzde 15'i ise boşandığı eşiyle ikinci defa evleniyor. Evlilik yılı baz alınarak değerlendirdiğimizde boşanmaların yüzde 40'ı evliliğin ilk 5 yılında oluyor. Bu yüzde 40'lık kesimin yüzde 50'si ise ilk iki yılda evliliğini sonlandırıyor. Bu rakamkları değerlendirdiğimizde, evlilikte ilk yılların riskli olduğunu görüyoruz. Önemli olan, çiftlere bu riskli dönemi sağlıklı yönetebilecek bir bakış açısı geliştirebilirsek olumlu bir katkı sağlamış oluruz" dedi.

Bozoğlu, evlilikleri boşanmaya götüren nedenler arasında iletişimsizliğin ve eşler arasında sorunları yönetememe yönünün öne çıktığını dile getirdi. Bozoğlu, "Yaptığımız araştırmalarda evliliklerin sonlanmasına birçok sebep var. Anne-babaların aile içine müdahalesi, alkol, madde bağımlılığı gibi birçok durum evliliklerin sonlanmasına neden olabiliyor" diye konuştu.



YK (MS/CK)