Börekli Köyü'nde incelemelerde bulunan Atatürk Üniversitesi Türk- Ermeni İlişkileri Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Erol Kürkçüoğlu köylülerle görüştü. Birinci Dünya Savaşı sırasında Rus orduları ile ittifak yapan Taşnak, Hınçak, Ramgavar adlı Ermeni çetelerinin, Erzincan'ın Tercan, Erzurum merkez Yanıkdere, Karskapı, Ezirmikli Osmanağa, Mürselpaşa konakları ile Firdevsoğlu kışlasında katliama giriştiklerini anlattı. Ermeni çetelerin Cinis (Ortabahçe), Alaca, Ilıca (Aziziye), Tepeköy, Dutçu, Yeşilyayla, Pasinler Tımar, Köprüköy, Horasan, Kars'ın Derecik ve Subatan, Van'ın Zeve, Ağrı, Bitlis, Iğdır'ın Oba, Hakmehmet, Gedikli, Ardahan'ın Yanık Cami, Esenboğaz, Göle, Çıldır'ın Kotanlı, Nahçıvan'ın Zengezur ve Azerbaycan'da 520 bin Müslüman Türk'ü katlettiğini söyleyen Doç. Dr. Kürkçüoğlu, Börekli Köyünde biri iki bina arasında kalan kadın ve çocukların, diğeri ise köy meydanında çevresi taşlarla örülen iki ayrı toplu mezarda bilimsel kazı yapılması için girişimlerde bulanacaklarını söyledi. 

'KADIN VE ÇOCUKLARI AYRI, ERKEKLERİ AYRI KATLETTİLER' 

Erzurum ve çevresinde Türklere yönelik katliamların artması üzerine Kazım Karabekir Paşa Komutasındaki Birinci Kafkas Kolordu'suna bağlı Halid Bey komutasındaki Türk birliklerinin, 11 Mart 1918'de bölgeyi 2 yıl aradan sonra Ermenilerden temizlediğini anlatan Doç. Dr. Kürkçüoğlu şunları söyledi:

"Börekli'de sağ kalanlar, çevredeki dağlara kaçanlar, Türk ordusunun 11 Mart günü köye girmesi üzerine yangın yerlerinde, katliam alanlarında köyün sokaklarında yakınlarını, analarını, babalarını, eşlerini, çocuklarını aramaya başladı. Tıpkı Alaca'da, Yeşilyayla'da, Tımar'da, Cinis'de, Tepeköy'de, Subatan'da, Hakmehmet'te, Zeve'de, Gedikli'de ve Derecik'te olduğu gibi, Börekli'de katledilenler, savaşla uzak yakın alakası olmayan köyün sivil ahalisiydi. 2010 yılında Tepeköy'de yaptığımız toplu mezar kazısının bir benzerini de burada yapmak için bilimsel rapor hazırlayacağız. Börekli kazısı ile elde edilmesi düşünülen hedef, başta Erzurum olmak üzere Doğu Anadolu'da katliama uğrayanların bölgenin gerçek sahipleri olan Müslüman Türk halkı olduğu gerçeğini bilimsel verilerle ortaya çıkarmaktır."

Bugüne kadar Doğu Anadolu Bölgesi'nde 14 bilimsel kazı yapıldığını hatırlatan Doç. Dr. Erol Kürkçüoğlu, "İzin alındığı tardirde Börekli'de Doğu'da 15'inci, Erzurum'da ise 5'inci kazımızı yapacağız. Burada iki ayrı toplu mezar var. Birinde kadın ve çocuklar, diğerinde ise erkekler. Her iki mezarda 100'e yakın Müslüman Türk'ün olduğunu tahmin ediyoruz" dedi.

BABALARINDAN DİNLEDİLER

Babalarından dinlediği Ermeni zulmünü çocuk ve torunlarına anlattıklarını ifade eden Börekli köyünden 74 yaşındaki Mehmet Karaş da şöyle konuştu:

"Ermeniler kadın ve çocukları kiler gibi bir yere doldurup, gazyağı dökerek ateşe verip diri diri yakmışlar. İçlerinde çok güzel bir kadın varmış. Ermeniler bu kadını öldürmek istememiş. Ama o kadın ayağındaki takunyayı çıkarıp Ermeni'nin kafasına vurarak kırmış. Onu da orada süngeleyerek öldürmüşler. Tahminimize göre her iki mezarda 100'den fazla kişi bulunuyor."



Tİ(KS/COŞ)