Van’da dün sabah nevruz kutlamalarının yapılacağı İtfaiye Meydanı yakınlarında, eğitmenleri eşliğindeki polis köpekleri 'Mishell' ve 'Stoch', 1 kilo 850 gram A-4’ten oluşan zaman ayarlı bombanın bulunmasını sağladı. Bulunan bomba ise bomba ekipleri tarafından etkisiz hale getirildi ve facianın önüne geçildi. Bugün de bombanın bulunması sağlayan köpekler 'Mishell' ve 'Stoch', basın mensuplarının önüne çıkarıldı. Yaklaşık 2 yıldır Van’da bulunan 'Mishell' ve 'Stoch'a küçük bir de gösteri yaptırıldı.

Eğitmenler bir ambara C4 ve A4 patlayıcıları sakladı. Bombaların saklanmasının ardından 'Mishell' ve 'Stoch', ambarda dolaşmaya başladı. Kısa süre içinde patlayıcıları bulan köpekler, tepki vererek bombanın yerini gösterdi.

Eğitmenler, köpeklerin Ankara Gölbaşı'nda eğitim gördüklerini belirterek, "Bu köpekler yaklaşık 6 ay boyunca çeşitli patlayıcı kimyasal maddeler konusunda eğitim alıyor. Bu patlayıcı maddeleri öğrenen detektör köpekler daha sonra herhangi bir patlayıcı madde bulduklarında oturarak tepki veriyor. Böylece bomba uzmanları da bombayı bulup imha ediyor" dedi.



MÇ(FE/SS)