Göynük'e bağlı Örencik, Çubak ve Karacalar köylerinde 22 Şubat 2010'da hayvanların telef olması üzerine Bolu İl Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü köylere giderek inceleme yaptı. Yaklaşık 2,5 yılda 220 büyük ve küçükbaş hayvan telef olurken, hayvanların ölümüne neden olan hastalığın zehirlenme yoluyla hayvanlara zarar veren botilismus toksini olduğu tespit edildi.

Bolu Valisi İbrahim Özçimen bugün makamında hayvan ölümleriyle ilgili açıklamada bulundu. Hastalanan hayvanlardan kan ve iç organlarından numune alınarak ilk olarak Etlik Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü'ne gönderildiğini belirten Vali Özçimen, "Laboratuvar sonuçlarında enfeksiyöz bir hastalık rastlanmadı. Hastalığın devam etmesi ve tedaviye cevap vermemesi klinik belirtilerin botilismus hastalığından şüphenilmesi üzerine 26 Haziran 2010'da hayvanlar aşılandı. Hayvanların 4 ay sonra aşılandığı halde tekrar hastalanması botilismus şüphesini zayıflattı. Bu arada Tübitak, Maden Tetkik Arama, Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi, Atom Enerjisi Kurumu gibi kurumlar da bölgede araştırma yaptı. Fakat hiç bir bulguya rastlanmadı. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı işbirliğiyle Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nden bir heyet bölgede inceleme yaptı. Bölgeden alınan hayvan kanı, yem, su ve gaita örnekleri Pendik Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'ne gönderildi. Gönderilen maddede botilismus toksininin tespit edilmesi üzerine botilismus teşhisi konuldu" dedi.

TAVUK KÜMESİ ATIKLARI NEDEN OLDU

Özçimen hastalığa tavuk kümesi atıklarının neden olduğunu düşündüklerini, virüsün üreme süresinin uzun olması nedeniyle teşhisin konulmasını uzattığını belirtti. Vali Özçimen, "Hastalığın teşhisinin geç konulmasının sebepleri arasında etkenin havasız ortamda üremesinden dolayı alınan örneklerin havayla teması sonucunda etkenin ortadan yok olması, botilismus toksininin hayvanda çok kısa bir süre bulunması ve toksinin direkt değil de birikim sonucunda vücutta belirti göstermesi yer almaktadır" diye konuştu.

Özçimen, aşılama çalışmasının ardından bölgede hayvan ölümlerine rastlanmadığını açıklayarak, "Örencik, Çubuk ve Karacalar köylerinde Botilismus aşısı yapıldı. 30 Temmuz'dan bu yana bölgede hayvan ölümü gerçekleşmedi. Bu hastalığa neden olan virüsler toprak, su, havyan yemleri, çayır ve mera ile hayvan leşlerinde görülüyor. Hastalık bir enfeksiyondan ziyade zehirlenme yolu ile hayvanlara zarar veriyor. Bundan sonraki her 6 aylık dönemde aşılama yapılacaktır. Tavuk üreticilerine de bilgi verilerek atıklarını daha düzenli ve belirli bölgelere atmalarını sağlayacağız" diye konuştu.



MY(MÇ/AAA)