Balıkadam Yusuf Arıkan, geçen 1 Temmuz'da Çanakkale Boğazı'nın Hamideye Tabyası açıklarında dalış yaptı. Arıkan, 3 metre derinliğindeki suda kuma gömülü yosunlar arasında küreye benzeyen bir cisim olduğunu farketti. Arıkan, suda gördüğü cismin mayın olabileceğini düşünüp, geçen salı günü aynı bölgede tekrar dalış yapıp, daha önce gördüğü cismi su altı kamerası ile görüntüleyip, fotoğrafladı. Arıkan, çektiği görüntü ve fotoğrafları, Boğaz ve Garnizon Komutanlığı'na teslim etti.

Sahil Güvenlik Deniz Emniyet Güvenlik Arama Kurtarma (DEGAK) - 5 Timi'nin bölgede yaptığı 'markalama' dalışı ile cismin 'Kontak' denilen bir mayın türü olduğu anlaşıldı. Mayının tahrip gücünün yüksek olması nedeniyle DEGAK - 5 Timi sahilde, Sahil Güvenlik-84 gemisi de denizde demirleyerek, bölgede önlem aldı.

Mayının bulunduğu bölgenin yakınından hiçbir gemi ve teknenin geçişine izin verilmezken, Çanakkale Deniz Savaşları zamanından kaldığı sanılan mayının yerinde imha edilmesi için İstanbul'dan SAS ekibi istendi.

FÜNYE İLE PATLATILDI

Bugün sabah saatlerinde bölgeye gelen SAS ekipleri, öğlene kadar dalış yaparak bölgede başka bir patlayıcı madde bulunup, bulunmadığını araştırdı. Çanakkale İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesi ekipleri karada, Deniz polisi de sahilde önlem alarak, denize giriş çıkışa izin vermedi. Polis aracından anons yapılarak, imha operasyonu tamamlanana kadar Yeni Kordon'daki evlerde oturanlar balkona çıkmamaları ve pencerelerini açık bırakmamaları konusunda uyarıldı. Boğaz geçişi yapacak gemilerde güvenli bir bölgede bekletildi. Gerekli önlemlerin alınmasının ardından saat 14.45'te SAS Timleri, fünyeyi sudaki Çanakkale Savaşları'ndan kalma mayına yerleştirdi. Zaman ayarlı, kontrollü patlatma ile mayın imha edildi.

Patlama sırasında, yaklaşık 40 metre yüksekliğindeki bir su kütlesi havaya fışkırdı. Patlama karadan da hissedildi. Mayının imha edilmesiyle herkes rahat bir nefes alırken, boğazdaki deniz trafiği de normale döndü.



ES,EK(AÖ/SS)