Bodrum'da pazartesi günü başlayan, Belediye Başkanı Mehmet Kocadon ve 8 kişinin tutuklanması ile sona eren operasyonun hazırlığının 3 yılı bulduğu belirtildi. 39 kişinin 'şüpheli', 8 kişinin 'müşteki' ve 24 kişinin de 'bilgi sahibi' olarak ifadesini başvurulduğu operasyonda, teknik takibe alınan zanlılar arasında rüşvet ve irtikap, imar yolsuzluğu ve yasalara aykırı verilen ruhsatlarla ilgili konuşmaların tespit edildiği öne sürüldü. Cafe, restoran, otel gibi işyerlerine usulsüz ruhsat verildiği, imara aykırı tadilata göz yumulduğu, işletme sahiplerinden 'Bağış' adı altında çek ya da nakit para girişi sağlayarak ekonomik çıkar temin edildiği iddia edildi. Bodrum'da 100'e yakın işletmede yapılan aramalarda evrak ve bazı bilgisayara el konuldu. Tutuklananların banka ve tapu kayıtlarının incelemeye alındığı, görüşmelerin yapıldığı Neyzen Tevfik Caddesi'ndeki ünlü bir restoranın sahiplerinin de ifadesine başvurulduğu ortaya çıktı.

Bodrum 3'üncü Sulh Ceza Mahkemesi’nde dün yaklaşık 15 saat süren duruşmada, 49 yaşındaki Bodrum Belediye Başkanı DP'li Mehmet Kocadon, DP'li meclis üyesi Mehmet Feridun Özsert, İmar İşleri Müdürü Haluk Ayti, emlakçı Niyazi Doğan, turizmci Yüksel Aslan, müteahhit Vahit Kara, mimar Oktay Baysal turizmci Saim Görgülü ve inşaat teknikeri Onur Çevik tutuklandı. Tutuklular kendilerine destek veren kalabalığın protestoları arasında cezaevine götürülürken Başkan Kocadon, "Başınız dik dursun arkadaşlar. En kısa zamanda tekrar görüşeceğiz, arkadaşlar düzelecek herşey merak etmeyin" dedi. Kocadon’un tutuklanması Bodrum'da şok etkisi yaptı. Bodrumlu avukatlardan Cihan Çiçek, şöyle konuştu:

"Yargı son operasyonlarda tutuklamaları adet haline getirmiştir. Hukuk devletinde masumiyet ve tutuksuz yargılanma esastır. Yarın konu ile ilgili beraatlar olursa kaybedilenleri kimse geri veremez. Bu nedenle bu operasyon sonucunda tutuksuz yargılanma olmalıydı."

"AK PARTİ SİYASİ KOMPLONUN İÇİNDE OLMAZ"

AK Parti Bodrum İlçe Başkanı Yılmaz Algül, yaptığı açıklamada operasyon ve tutuklamalara siyasi yön verilmesinin anlamsız olduğunu belirtti. Algül, hukuğun vereceği kararlara AK Partililer olarak tamamen saygılı olduğunu anlatırken, şunları söyledi:

"DP ilçe başkanının yaptığı, siyasal operasyon nitelendirme ve değerlendirmeleri büyük bir şanssızlık, böyle bir şey olamaz. DP ilçe başkanı siyasi rant ve çıkar peşinde olduğunu bu açıklamaları ile göstermiştir. Ayrıca Mehmet Kocadon'un AK Parti'nin Bodrum'a yaptığı yatırımlar, yardımlar ile ilgili olumlu görüşlerini biliyoruz. Biz AK Parti olarak Kocadon'un Bodrum'a yaptığı tüm yatırımlarda yanında olduk yardımcı olduk, ancak parti olarak bu tür operasyonların içerisine karıştırılmak dahil edilmek istenmek bizi çok üzer ve bunu doğru bulmayız."

"MUHALİF BELEDİYELERE YÖNELİK BASKI VAR"

CHP İlçe Başkanı Okan Özsu yaptığı açıklamada operasyon ve tutuklamaları tüm boyutlarıyla değerlendirdiklerini belirtti. Özsu, şöyle konuştu:

"12 Eylül referandumundan sonra adaletin işleyişi tamamen artık hükümet paralelinde bir tarz aldı. Türkiye'nin önde gelen beldelerinde muhalif belediyelere karşı yıldırıcı bir baskı var, hem idari hem de adli kanaldan gidiyor. Bununla birlikte bu işin Bodrum'da olması Bodrum'da yaşayan bizler için üzüntü verici. Artık mahkeme süreci devam edecek. Buna saygılıyız. Bundan sonraki süreç ne ise onunla ilgili ne gerekiyorsa yapılacak."

MHP İlçe Başkanı Asım Başaran da, operasyon ve tutuklamaları iki türlü değerlendirdiğini söyledi. Başaran, şöyle devam etti:

"Öncelikle kesin karar verilmeden bir değerlendirme yapılamaz. Hukukta kesin hüküm verilmeden herkesin masumiyet karinesi vardır. O ilkeye bağlı kalmak istiyorum. İkincisi eğer böyle bir şey somut delillere dayanmıyor ise yarın bu toplumu yönetecek insan bulmakta bu toplum çok zorlanır. Çünkü herkesin kendine göre bir ailesi, çevresi, haysiyeti şerefi vardır. Diğer bir tarafta eğer devletimizin kolluk kuvvetleri de bu manada bu delilleri somut şeylere dayandırıp bu şekilde yaptıysalar, o zaman da hukukun istediği şeylere hepimiz riayet etmeliyiz diye düşünüyorum. Benim siyasi olduğu yönünde bir duyumum yok. Ben siyasi olarak görmüyorum."

"ŞAŞKINLIK VE ŞOK İÇERİSİNDEYİZ"

Bodrum Esnaf ve Sanayi İşadamları Derneği (BESİAD) Başkanı Engin Kaplan ise, turizm sezonunun başında yapılan operasyon ve tutuklamaların ilçenin imajına zarar verdiğini belirtti. Kaplan, "Yargı varken ve detayları bilmiyorken bu işin siyasi boyutu olup olmadığını söyleyemeyiz. Ancak, Bodrum ve 10 belediye başkanımıza güvenimiz var, suçlu olduklarını düşünmüyoruz. Büyük bir şaşkınlık ve şok içerisindeyiz. Dernek olarak yerel yönetimlerle birlikte çalışıp sosyal projelere imza atıyoruz. En büyük isteğimiz yargı sürecinin hızlı hareket etmesi" dedi.



YA(İÖ/İD)