Bodrum Kaymakamlığı, Gümbet Mahallesi, Barlar Sokağı'nda hanutçuluk yaptıkları gerekçesiyle 14 işyerini yaz sezonu açılmış olmasına rağmen 15 gün süreyle kapattı. Restoran, bar ve kafeteryalara yönelik düzenlenen uygulama çerçevesinde zabıta ve polis ekipleri, bugün 'China Town' isimli restoranı da mühürlemeye geldi. Bunun üzerine toplanan esnaf, restoranı mühürleyen ekipleri, "Rezalet" diye bağırarak, protesto etti.

Gümbet'teki işyerlerinde çalışan yaklaşık 100 kişi, daha sonra yola inerek, sloganlar attı. Esnaf ve çalışanlar ayrıca, İngilizce ve Türkçe olarak, “Yes please dedik, 15 gün kapandık”, “Her şey dahil seni istemiyoruz', “İşimizi geri istiyoruz”, “Suçumuz hello demek” yazılı dövizler taşıyarak, 2 kilometrelik yol boyunca yürüdü. Esnafa, bazı turistler de destek verdi. Polis, gruba “Yolu kapatmayın” anonslarıyla uyarıda bulunup, siren çaldı. Ancak, grup buna rağlmen polis gözetiminde yürümeyi sürdürdü.

HELLO DEDİK, CEZAYI YEDİK

Mühürlenen China Town Restaurant'ın İşletme Müdürü Ethem Kalkan, yıllardır tanımadıkları müşterilerine 'Hello' diye seslenip, broşür dağıttıklarını belirterek, “Ancak, bu yaptığımız iş hanutçuluğa giriyormuş. Biz hanutçuluk yapmıyoruz. Turisti kolundan tutmuyoruz, zorla içeriye götürmüyoruz. Menümüzden istiyor, menümüzü veriyoruz. Fiyat listemizi merak ediyor. Kapı önünde konuşuyoruz. Turist rahatsız olsa, gider bizi şikayet eder. Hello dedik, cezayı yedik. Daha kapatılmayı bekleyen 80 işletme var. Hepsinin tutanakları tutuldu" dedi.

Restoranda garson olarak çalışan Hasan Keskinbıçak ise “Turiste, uzaktan el salladık. 15 gün kapatıldık” diye konuştu. Bir saat süren eylemin ardan polisin tekrar uyarıda bulunması üzerine grup, olaysız dağıldı.

HANUTÇU MAFYASINA TAVİZ VERMEYECEĞİZ

Bodrum'da hanutçulara karşı sezon boyunca çalışmaların devam edeceğini belirten Bodrum Kaymakamı Mehmet Gödekmerdan ise “Turizm bölgelerinin başlıca sorunları arasında gelen hanutçuluk, çevre, gürültü ve görüntü kirliliğini bitirmeye karar verdik. Hanutçu mafyasına karşı taviz vermeyeceğiz. Kapatmalarımız devam edecek. Gerekirse aynı cezaları vermeye devam edeceğiz” dedi.

Kaymakam Gödekmerdan sezon öncesi de esnafla toplantı yapıp hanutçuluğa yeltenen işlerlerini kapatacaklarını açıklamıştı.

SŞ(İÖ/SSA) (FOTOĞRAF)