Bodrum'da oturan BDP'liler nevruzu kaymakamlıktan 4 gün önce aldıkları izine dayanak kutlamak istedi. Gümbet Pazar Yeri'nde sabahın erken saatlerinde aralarında BDP Genel Meclisi Üyesi Cemil Elden, Bodrum İlçe Başkanı İdris Danışlı ve İl Başkanı Mehmet Polat’ın da bulunduğu yaklaşık 200 kişi toplandı. Bu sırada çevrede önlem alan polis, nevruzu kutlamak istediklerini belirten BDP’lilere İçişleri Bakanlığı’nın genelgesi hatırlatarak izin veremeyeceğini belirtti. Bunun üzerine 100’e yakın BDP’li pazar yerinde oturma eylemi başlattı. Yarım saat süren eylem ardından alkışlarla ayağa kalkan grup üyeleri, 'Baskılar bizi yıldırımaz' diye slogan attı. Bu sırada polisler grubun etrafını sardı.

Basın açıklaması yapan BDP Parti Meclisi Üyesi Cemil Elden, "Bir laf vardır: ’Zülum ile abad olanın akibeti berbat olur" dedikten sonra şöyle devam etti:

"Daha dün başbakan televizyonda 'Zulüm ile alınan kararları biz demokrasiyle bertaraf ediyoruz' dedi. Tam da Kürtler'in Bodrum Meydanı'nda bugün yaptığı budur. Bugün bu meydanda İçişleri Bakanı'nın emriyle Kürt halkına bayramını kutlama hakkı yasaklanmıştır. İşte Kürtler tam da bu noktada demokrasiyle, bu barikatı bu alana gelerek demokratik tepkilerini göstererek yıkmışlardır. Bundan sonra Türkiye'de her yerde bugünden itibaren nevruz kutlanacaktır. O yüzden Demirci Kawa'nın zalim Dehak'a karşı yaktığı nevruz ateşini 82'lerin karanlığında Diyarbakır zindanında 3 kibrit çöpüyle yakanlara Bodrum Meydanı'nda Türk halkıyla birlikte bütün Ortadoğu’ya, bütün dünyaya 'Nevruz piroz be' (Nevruz kutlu olsun) diyoruz. Bu ülkede yaşayan herkese nevruz bayramı kutlu olsun" dedi. Elden konuşmasının ardından ayrı anda üç kibriti yaktı.

BDP Bodrum İlçe Başkanı İdris Danışlı da, nevruzun, Kürt ve Türk halkıyla güzel biçimde kutlamak istediklerini, alana geldiklerinde karşılarında polis barikatını görünce şaşırdıklarını belirtti. Danışlı, şöyle konuştu:

"17 Mart Cumartesi günü saat 10.00-17.00 arasında Bodrum Kaymakamlığı tarafından toplantı, gösteri ve eylem izni almıştık. Kaymakamlık makamı tarafından talebimizin olumlu görüldüğü resmi yazı elimizdeyken, bugün devlet güçleri tarafından miting ve açık hava toplantısı düzenlemek isteyişimiz engellenmiştir. Bunun neden olduğunu hala anlayabilmiş değiliz. Tepkimizi gösteren toplu imza dilekçesini, ilgili kurumlara göndereceğiz."

Danışlı’nın konuşması ardından grup Kürtçe 'Nevruz piroz be' diye bağırarak yürümeye başladı. Çevik kuvvet ekipleri, bu şekilde yürüyüşe izin verilemeyeceğini belirterek, önlerine geçti ve grubu üçe böldü. Bir grup partili Gümbet Mahallesi Hoca Ahmet Yesevi Sokak'taki parti binasına gitti. Burada, İlçe Başkanı İdris Danışlı, kaymakamlıktan aldığı izin belgeleri gösterdi ve partililer kaymakamlığa iletilmek üzere bir dilekçe hazırlayarak imza attı. Bu sırada parti binasının çevresindeki evlerin pencere ve balkonlarına Türk bayrakları asıldı.



SŞ(İÖ/İD)