Türkçe Olimpiyatları'nı izlemek için Bodrum Antik Tiyatro'yu yaklaşık 5 bin kişi doldurdu. Geceye, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, eşi Emine Bayraktar, Bodrum Kaymakamı Mehmet Gödekmerdan, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Hakan Demirörs, Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Müdürü Yaşar yıldız, Ak Parti Muğla Milletvekilleri Yılmaz Özden ve AliBoğa, Ali Şen ve sanatçı Ümit Besen de katılım gösterdi.

İKİ KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Yaklaşık üç bin kişininde yer olmadığı için giremediği konser öncesinde organizasyonu protesto etmek amacıyla konser alanına geldiği ileri sürülen Bodrum Yurttaş İnsiyatifi Sözcüsü Ayhan Karahan ile TKP Muğla İl Başkanı İ.D. İskender Doğer alana sokulmadı. Polis tarafından gözaltına alınan 2 kişi, İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. Karahan, "Tam olarak neden gözaltına alındığımızı bilemiyoruz. Biz Türkçe Olimpiyatları'na girmek üzereydik. Üstelik 'basın' kimliğimle giriyordum. Emniyet Müdürü veya Valinin talimatıyla bir anda 15-20 polisle gözaltına alındık. Niçin göz altına alındığımızı bilmiyoruz. Üstelik hoşgörü gününde yapıldı bunlar" dedi.

TÜRKÇE'DE HEDEF DÜNYADA İLK ON

Konserin sunuculuğunu 17 yaşındaki Mozambikli Shakira İssoflu, mükemmel konuştuğu Türkçesi ile yaptı. Açılış konuşmasını yapan organizasyon komitesi üyesi Fenerbahçe kulübü eski başkanı Ali Şen şunları söyledi:

"Dünyada 300 milyon kişi Türkçe konuşuyor ve biz en çok konuşulan ülkeler arasında 15. sıradayız. Sayın Fetullah Gülen'in sadece Avrupa'da açtığı 56 ülkeden 44'ünde Türkçe okullar var. Bu nedenle Fetullah Gülen hoca efendiye ve sıralamada 10. sıraya bizi yükseltmeyi hedefleyen Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür ederim" dedi.

Dünya çocukları konserde söyledikleri Sezen Aksu, Barış Manço ve Zülfü Livaneli şarkıları ile izleyenleri büyülerken, Makedonyalı 16 yaşındaki Fiola ise söylediği Annem isimli şiiri ile izleyenleri gözyaşlarına boğdu. Endonezya ve Güney Afrikalı çocukların ise Ege yöresi Zeybek, Çökertme ve Harmandalı oyunları bolca alkış aldı. Azerbeycanlı 12 yaşındaki Selim ise söylediği Çökertme türküsü ile izleyenleri hayran bıraktı.

Yaklaşık 2,5 saat süren etkinlik sonunda Bakan Bayraktar organizasyonda emeği geçen belediye başkanları ve Kaymakam Gödekmerdan'a teşekkür plaketi verdi. Bakan Bayraktar, "135 ülkeden sevgi çiçekleri ile ülkemize gelen çocuklarımız insanlığın nasıl elle ele verebileceğini de gösterdiler. Bu organizasyon insanlığın sevgiyi, dostluğu ve kardeşliği paylaşmasına en güzel örnektir. Dünyanın her yerinde Türkçe konuşuluyor olması dünya çocuklarının ise Türke okullarda öğrenim görüyor olması bizler için gurur verici. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.

Bakan Bayraktar ve organizasyon yetkilileri sahneye gelen çocuklarla birlikte "Yeni Bir Dünya" şarkısını söyleyerek etkinliğe son verdi. Bakan etkinlik sonrası Ümit Besen ile hatıra fotoğrafı çektirdi.

YA(KÖ/SSA) (FOTOĞRAF)