Kaymakamlık binasında düzenlenen 'Turizm Sezonunda Deniz Kirliliğine Yönelik Alınacak Acil Önlemler' toplantısına Kültür ve Turizm İl Müdürü Kamil Özer, Marmaris Sahil Güvenlik Grup Komutanı Albay Fatih Erhan, Bodrum Otelciler ve Turistik İşletmeciler Derneği (BODER) Başkanı Halil Özyurt, Su Sporları ve Cankurtarma Derneği Başkanı Arif Yılmaz, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü yetkilileri ve denizcilik sektörünün önde gelen isimleri katıldı. Turizm sezonunun başlaması ile tekneler ile ilgili mevzuatlardaki değişiklikler ve düzenlemelere ek olarak geçen yıllarda yaşanmış olumsuz olayların tekrarlanmasını önleyici tedbirler alınması için görüş birliğine varıldı.

Deniz kirliliğinin önlenmesi amacıyla alınan kararlar arasında, Mavi Kart uygulamasının devamlılığının sağlanması; limanlardaki atık alım tesislerinin işlevselliğinin yerinde uygulamalı olarak görülmesi amacıyla belirlenecek bir noktada uygulama yapılması; Gökova Körfezi'nde hizmet veren ve bu bölgeyi yoğun olarak kullanan charter teknelerinin atık alım sorunlarının giderilmesi amacıyla İl Çevre Müdürlüğü veya ilgili belediyeler tarafından altyapının oluşturulmasının hızlandırılması; karasal merkezli deniz kirliliğine sebep olan faktörlerin özellikle ilgili belediyeler tarafından acilen çözümlenmesi kararlaştırıldı.

Günlük gezi ve charter teknelerinin Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) belgesi almasının zorunlu olup olmadığı konusunda üst mercilere iletilmek üzere bir çalışma yapılmasının gerekli olduğu belirtildi. Bandrol kontrolü yapılmasının kaçak içki üretimini önlemediği, asıl gerekli olanın içkinin üretimi ile ilgili bir denetim yöntemi geliştirilmesinin gerekliliği olduğu vurgulandı.

"BİZE BU YAKIŞIR"

Kaymakam Mehmet Gödekmerdan, toplantıda yaptığı konuşmada, Bodrum'da kara ve deniz işletmeleri bulunanların ve tekneleri olanların kazançlarının büyük bölümünü denizden sağladıklarını belirtti. Gödekmerdan, "Denize sahip çıkmak, hızla gelişen deniz turizmi ile cennet koylarımızı korumak, korurken yaşanan olumsuzlukları anında gidermek hepimizin görevi. Biz de kurumlar olarak denetimleri turistleri rahatsız etmeden gerçekleştireceğiz. Denetimleri sıklaştıracağız ki geçmişte yaşanan felaketler ve acıları bir kez daha yaşamayalım. Karadaki ve denizdeki tüm tesisler para kazandıkları, evlerine ekmek götürdükleri denizimize gerektiği kadar hassas davranmıyorlar. Böyle giderse deniz ölür. Cebinize para filan girmez. Denize ve turizme sahip çıkın. En iyisi ekmek teknenize sahip çıkmanız, resmi kurumları ağır cezalarla yaptırım uygulamaya zorlamanıza gerek yok. Denizciye bu yakışmaz. Son 40 yılda hızla gelişen ve dünya markası haline gelen Bodrum'da denizi korurken denizci de örnek davranışları ile dünyaya örnek olsun. İşte bize bu yakışır" dedi.