Bodrum'a bağlı Göltürkbükü Beldesi'nde mavi yolculuğun en önemli duraklarından biri olan Cennet Koy'da bugün öğle saatlerinde toplanan çevreciler, koyların imara açılmasını, 1'inci derece doğal ve arkeolojik SİT alanı olan hazine arazilerinin ihale yolu ile turizme tahsis edilmesini protesto etti. Çevreciler, ellerinde mavi yolculuğun önemli duraklarından olan Kisebükü, Adaboğazı, Pina Yarımadası, Usuluk Tabiat Parkı, Kara Ada ve Cennet Koy fotoğrafları ve 'Koylara Dokunmayın', 'Koylara Dokunulmazlık İstiyoruz' yazılı pankartlarla Cennet Koy'da toplandı. Eylem anında çevrecilere denizde yüzenler de alkışlarla destek verdi.

Bodrum Deniz Ticaret Odası Üyesi Arif Yılmaz yaptığı açıklamada Çanakkale'den Antalya'ya kadar olan bölgede yaptıkları envanter çalışmasında 239 koydan 41'inin tamamen yok olduğunu, 94 tanesinin de yok olma tehlikesi altında bulunduğunu, yalnızca 104'ünün bakir kalabildiğini belirlediklerini söyledi. Arif Yılmaz karşı olmadıkları yatırımların deniz turizmi, mavi yolculuk, doğal ve arkeolojik SİT alanlarının bulunduğu bölgelere yapılmasının önlenmesini istediklerini vurguladı.

Cennet Koy Cenneti Koruma Platformu adına açıklama yapan turizmci Kurtuluş Akay da "Bodrumlular olarak bu denli ölçüsüz, kontrolsüz ve merkezden planlanmış bir yapılaşma istemiyoruz. İktidarın görevi koyları pazarlamak olmamalı" diye konuştu.

Öte yandan, eylem düzenlendiğini öğrendikten sonra yazılı açıklama yapan Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (BOYD) Başkanı Serdar Karcılığoğlu da "Bu tür eylemler, nüfusunun yarısından fazlası açlık ve yoksulluk sınırı altında olan ülkemize zarardan çok daha fazlasını verdi. Kendilerine çevreci payesi vermiş kişilerin Bodrum Yarımadası'nın çevresinde sayıları binleri aşan ikinci konutlar inşa edilirken eylem yaptıklarını gördünüz mü? Konu, doğasında olmazsa olmazı çevre olan, teknolojinin en son teknikleri ile tüm altyapı sorunlarının daha baştan çözüldüğü, çevreci ve akıllı binalardan oluşan turizm yatırımları olunca yapılan karşı eylemler dikkat çekici ve düşündürücüdür" dedi.



YA(AÖ/SS)