Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi ile Bodrum Belediyesi tarafından bu yıl Denizbank'ın sponsorluğunda düzenlenecek 10'uncu Uluslararası Bodrum Bale Festivali için Karia Princess Otel'de düzenlenen basın toplantısına Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Rengim Gökmen, Bodrum Belediye Başkanvekili CHP'li Dursun Göktepe, Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, Festival Sanat Yönetmeni Zeynep Sunal ve Bodrum'da dünya prömiyerini yapacak olan 'Bodrum Aşkı' gösterisinin koreografı Mehmet Balkan katıldı.

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Rengim Gökmen, balenin Türkiye'de 65 yıldır etkin bir sanat olarak yapıldığını belirtti. Bugün uluslararası gösterilere imza atan koreograflar ve dansçılar yetiştiğini kaydeden Gökmen şunları söyledi:

"Bale dünyasının önemli bir ülkesi haline geldik. Bodrum'da bu yıl onuncusunu düzenlediğimiz Uluslararası Bodrum Bale Festivali bizim için önemli. Bu festivali dünyaya açılış kapısı olarak görüyoruz. Festivalde özenle seçtiğimiz gösterilere yer verdik. Festivalin 10. yılı için özel hazırlanan ve Devlet Opera ve Balesi Bale Topluluklarının dansçıları tarafından sahnelenecek Bodrum Aşkı gösterisi de, dünya prömiyerini gerçekleştirecek."

'FESTİVALE GÖRE TURLAR DÜZENLENİYOR'

Bodrum Belediye Başkanvekili Dursun Göktepe de, bale festivalinin ikinci bir örneğinin daha olmadığını kaydederek şöyle konuştu:

"Bale festivali amacına ulaştı. Oldukça fazla bilet talebi alıyoruz. Seyahat acenteleri bu festivale göre de turlar düzenliyor. Yurtdışından Bodrum'a gelecek olan turistlerin de bu festivali göz önünde bulundurarak seyahatlerini gerçekleştirdiğini görüyoruz. Festivalimiz sınırlarını zorlamaya başladı. Her yıl farklı gösteriler sanatseverlerin beğenisine sunuluyor" dedi.

FESTİVALDE SAHNELENECEK ESERLER

Tüm gösterilerin Bodrum Kalesi Kuzey Hendeği'nde gerçekleşeceği festival, 8 Ağustos'ta, 21.45'te Devlet Opera ve Balesi Bale Toplulukları'nın ortak yapımı "Bodrum Aşkı" gösterisi ile başlayacak.

Eserin koreografisi, Devlet Opera ve Balesi Başkoreografı Mehmet Balkan tarafından 10. Uluslararası Bodrum Bale Festivali için özel olarak hazırlandı. Gösteri Festival kapsamında ilk kez Bodrum'da sanatseverler ile buluşacak.

İstanbul Devlet Opera ve Balesi, edebiyat - bale ilişkisinin çarpıcı örneklerinden biri olan "Genç Werther'in Acıları" adlı eseri, 11 Ağustos'ta izleyici ile buluşturacak. Fransız koreograf Yannick Boquin, ünlü Alman yazar Goethe'nin büyük yankı uyandıran aynı adlı romanını, Frederic Chopin'in müzikleri eşliğinde baleye uyarladı.

İzmir Devlet Opera ve Balesi, iki temsil ile 14-15 Ağustos'ta, "Zorba" balesini sahneleyecek. Yunan besteci Mikis Theodorakis'in Ege ezgileriyle zenginleştirdiği ünlü eserinden yola çıkarak, koreografisini Lorca Massine'nin yaptığı eser, dünyaca ünlü konuk balet İrek Mukhamedov'un dansı ile festivalde yer alacak.

18 Ağustos'ta festivalde "Harem" rüzgarı esecek. Ankara Devlet Opera ve Balesi koreografisini Merih Çimenciler'in yaptığı eseri, Bodrum'da sanatseverler için sahnelenecek.

21 Ağustos'ta dünyaca ünlü Antonio Gades Flamenko Topluluğu sahne alacak. İspanyol dansçı Antonio Gades'in baleye uyarladığı ve Federico Garcia Lorca'nın ünlü eseri olan "Kanlı Düğün"ü ve Flamenca Suit'i yorumlayacak.

10. Uluslararası Bodrum Bale Festivali'nin 24 Ağustos'taki kapanış temsili, Ankara Devlet Opera ve Balesi Modern Dans Topluluğu'nun sahneleyeceği "Bir Yaz Gecesi Rüyası" adlı eser ile olacak. Modern dansın tadını, Hans Henning Paar'ın çarpıcı ve neşeli koreografisi ve altı değişik parçadan oluşan müzik seçkisi eşliğinde sanatseverlerle buluşacak.



NK(AÖ/COŞ)