Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Bodrum İlçe Teşkilatı, ilçedeki kaçak su satışları ile ilgili olarak parti binasında basın açıklaması yaptı. Açıklamaya Bodrum Yurttaş İnisiyatifi üyeleri de destek verdi. Gümbet semtindeki kaçak 15 su kuyusundan aralarında beş yıldızlılarında bulunduğu 40 otele, yaklaşık 80 kilometre boru döşenerek su satışı yapıldığını öne süren ÖDP Bodrum İlçe Başkanı Osman Öztürk, konuyla ilgili olarak dün  savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını söyledi. Öztürk, bir yıldır yaptıkları araştırmalarda, özellikle Gümbet semtindeki yer altı su kaynaklarının yasa dışı kullanılıp, su satışı yapıldığını, bazı damacana sularının çıkarıldığı kuyular ve hijyenik şartları yasalara uygun olmadığını belgeleyip, fotoğraflayarak savcılığa teslim ettiklerini de kaydetti.

Merkezi ve yerel idareyi, bu kişilere karşı göreve çağıran Öztürk, “Tespitlerimizde Bodrum'da yaklaşık bin su kuyusunun açıldığını bunlardan yüzde 95'inin kaçak olduğunu belirledik. Şikayete konu Gümbet semtinde ise ruhsatlı kuyu bulunmadığını tespit ettik. Gümbet'teki kaçak kuyulardan su kullanan 40 otel ile bir alışveriş merkezi atık su parası da ödemediği için belediyeyi her ay ortalama 180 bin TL zarar uğratmakta. Kentin ortasında döşenen kaçak borularla yapılan bu soyguna “dur' denilmesi için tüm hukuki süreci takip edeceğiz, su dağıtım tüccarlarının yaptığı soygunun peşini bırakmayacağız” dedi.

“SU ABONELİĞİ YOK”

Basın açıklamasının ardından katılımcılar, bir alışveriş merkezinin kaçak su kullandığı ileri sürülen tarihi sarnıç görünümündeki kuyaya gitti. Burada Bodrum Yurttaş İnisiyatifi Sözcüsü Ayhan Karahan, sarcının hiç bir tarihi değeri bulunmadığını, sadece kuyudaki su pompaları ve saatlerin gizlenmesine yaradığını ileri sürdü. Karahan, alışveriş merkezi hakkında suç duyurusunda bulunacakları söyledi. Sarnıç görünümlü kuyunun bir an önce mühürlenip, yıkılması gerektiğini savunan Karahan, alışveriş merkezinin su aboneliğinin de bulunmadığını iddia etti.

Alışveriş merkezi yetkilileri ise tarihi sarnıç görünümlü kuyunun ruhsatı olmadığını doğrulayarak, “O kuyuyu inşaat zamanında açmıştık. Suyunu kullanmaya devam ediyorduk. Belediyeye aboneliğimiz yok ama olmayı düşünüyoruz” dedi.

“KUYUYU YIKARIZ”

Belediye Başkanı Mehmet Kocadon ise geçen yıl gelen şikayetler üzerine Gümbet’teki otel ve işyerlerine kaçak su dağıtımı yapan şebekenin tespit edilip, boruların belediye ekiplerinçe söküldüğünü anlattı. Bu kaçak kuyuların ve su şebekesinin kendileri göreve gelmeden önce kurulmuş olduğunun altını çizen Kocadon, şunları söyledi:

“Ancak sökmemize rağmen, geceleri tekrar boruları döşedilerse bunu bilemem. Gidip, tekrar kontrollerimizi yapar, gerekirse yasal yollara başvururuz. Tarihi görünümlü sarnıcın su kuyusu olduğunu ben de bilmiyordum, inceletirip, belediyenin arazisinde ise hemen orayı yıkarım. Kentin ortasında yasa dışılığa veya kişisel çıkarlara, kamunun ve belediyenin zarar etmesine göz yummamız söz konusu olamaz.”