Ordu'da kargo firmasında çalışan 32 yaşındaki Erdem ve aynı yaştaki eşi Ümit Baş çiftinin çocukları Berk Baş'a, 5 aylıkken 'Multikistik Displastik' teşhisi konuldu. Bebeğin anne karnında susuz kalması sonucu gelişen böbrek yetmezliği anlamına gelen hastalık nedeniyle Berk, 1 yıl ilaç tedavisi gördü. 1 yaşına kadar ilaç tedavisi gören Berk Baş'ın böylece diyalize bağlı yaşaması engellenirken, doktorları tarafından böbrek naklinin tek çare olduğu belirtildi.

ANNENİN BÖBREĞİ UYGUN BULUNMADI

Böbrek nakline karar veren Erdem ve Ümit Baş çifti, Akdeniz Üniversitesi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü'ne başvurdu. Anne Ümit Baş, böbreklerinden birini Berk'e vermeye karar verdi. Yapılan testlerin ardından Berk'in, nakil için gerekli olan 8 kilogramın altında olduğu belirlendi. Baş çifti aradan geçen 1 ayda, minik Berk'in ağırlığının 8 kiloya ulaşmasını sağladı. Anne Ümit Baş'ın böbreğinin çok damarlı olduğu ve minik Berk için riskli olduğu belirlendi. Hayal kırıklığına uğrayan Baş ailesi, yeni bir arayış içine girdi. Bu sırada Erdem Baş’ın yapılan testlerinde, baba ve oğul Baş’ın doku uyumu olduğu haberi aileyi sevindirdi.

BEŞ GÜN ÖNCE NAKİL GERÇEKLEŞTİ

Erdem Baş, oğlu Berk'e kendi böbreğini vermek istediğini belirtti. Yapılan tetkiklerde Erdem Baş'ın böbreğini vermesinde sakınca olmadığı anlaşıldı. Berk'in ameliyata hazır hale gelmesinden sonra 9 Mayıs günü sabah saatlerinde Enstitü Müdürü Doç. Dr. Ayhan Dinçkan başkanlığındaki ekip tarafından gerçekleştirilen operasyonla, baba Erdem Baş'tan alınan böbrek, Berk'e başarıyla nakledildi. Ameliyat sonrası eşinin yanından ayrılmayan Ümit Baş, "Ameliyata girmek kolay. Asıl zor olan dışarıda beklemekti. Ameliyatlar iyi geçti. Erdem bugün taburcu oluyor. İnşallah Berk de taburcu olur ve normal yaşamına döner" diye konuştu.

MADDİ SIKINTILARI BİTMEDİ

Ümit Baş, eşinin Ordu’da bir kargo şirketinde çalıştığını söyledi. Ümit Baş, şunları kaydetti:

"Eşimin işinin zor olması nedeniyle ilk önce ben verici olmuştum. Fakat çıkan sorunlar nedeniyle benim verici olamayacağım söylendi. Erdem hemen verici oldu. Eşim eskiden olduğu gibi yorucu işlerde çalışamayacak. Bu bizim için büyük sorun. Berk’in iki kardeşi daha var. Nakil sonrasında uzun süre Antalya’da yaşamamız gerekiyor. Birikimimiz yok. Zor geçinen bir aileydik. Şimdi şartlar daha da zorlaştı. Bize yardımcı olacak, eşime iş verecek hayırseverlere sesleniyorum. Bize yardımcı olsunlar. Çocuğumun ve eşimin bir an evvel sağlığına kavuşması için çaba harcarken bir yandan da maddi sorunlarla mücadele ediyoruz."