İlkadım İlçesi’nde oturan 4 çocuk sahibi 17 yıllık evli Ercan ve Nazlı Orhan çiftinin çocukları Ali Orhan’a 2 yıl, ağabeyi Yavuz Selim Orhan'a da 14 yıl önce böbrek yetmezliği tanısı konuldu. Yavuz Selim Orhan 12 yıldır diyalize girerken kardeşi Ali Orhan'ın tedavisi de olumlu yönde ilerlemeyince doktorlar onun içinde diyalize girmesi ve en kısa sürede böbrek nakli yapılması gerektiğini aileye bildirdi. Ailede yapılan kan grubu ve doku uyum araştırmasında anne Nazlı Orhan’ın kan grubu ve dokusu Ali Orhan ile uyum sağladı.

KÜÇÜK KARDEŞE ANNEDEN AĞABEYE KADAVRADAN NAKİL

Geçen hafta yapılan operasyonla anne Nazlı Orhan'dan alınan böbrek, küçük oğlu Ali Orhan’a nakledildi. Ameliyattan 4 gün sonra nakil sırasında bekleyen ağabey Yavuz Selim Orhan’a da Sivas'ta beyin ölümü gerçekleşen bir kadının bağışlanan böbreği nakledildi.

4 gün arayla ağabey kardeşe böbrek naklinin yapılması Orhan Ailesi'ni sevince boğdu.

İki ameliyatı da gerçekleştiren OMÜ Tıp Fakültesi Üroloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Yarkın Kamil Yakupoğlu, ameliyatların başarıyla gerçekleştirildiğini iki kardeşinin de sağlık durumlarının iyiye gittiğini söyledi. İki kardeşin de yaşam standardının bundan sonra artacağını belirten Doç. Dr. Yakupoğlu, "Diyaliz süreci çok zor bir süreç. Yavuz Selim Orhan 12 yıldır diyalize giriyordu ve uygun böbrek bulunmasını bekliyordu. Diğer hastamız da ise böbrek yetmezliği gelişti ve diyalize başlamadan nakil yapmaya karar verdik. Bundan sonraki süreçte ikisinin durumu da daha iyi olacak. Diyalize girmek zorunda kalmayacaklar" dedi.

'AĞABEYİ 12 YILDIR DİYALİZE GİRİYORDU'

OMÜ Tıp Fakültesi Çocuk Nefroloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ozan Özkaya iki kardeşe de ailesel nefrotik sendrom tanısı koyduktan sonra süreci uzun zamandır takip ettiklerini belirterek, "İki kardeş içinde böbrek nakli gerekiyordu. Annenin kan grubu büyük oğluyla uymadığı için böbreğini veremiyordu. Daha sonra küçük oğluna da nakil kararı aldık. Annenin dokuları küçük oğluna uyduğu için böbreğini verebildi. Çocuklarda diyaliz süreci çok zor ve sıkıntılı. 12 yıldır diyalize giren Yavuz Selim Orhan’a uygun böbreğin kadavradan bulunması bizi çok sevindirdi" diye konuştu.

ANNE BÜYÜK SEVİNÇ YAŞADI

İki oğluna da art arda böbrek nakli yapılmasının kendilerini çok mutlu ettiğini söyleyen anne Nazlı Orhan, "Küçük oğluma böbreğim uydu ve nakil yapıldı. Onun için sevinirken büyük oğluma da uygun böbrek bulundu. Beyin ölümü gerçekleşen birisinin böbreği ailesi tarafından bağışlanmış o da büyük oğluma uydu. İkisi de kurtuldu" dedi.

Hastalığı nedeniyle okula gidemediğini söyleyen 3’üncü sınıf öğrencisi Ali Orhan, "Okuluma ara vermiştim. Şimdi iyileşip okula döneceğim. Ameliyat olduktan sonra ağabeyime de böbrek bulundu. Ona çok sevindim. Şimdi o da iyi olacak" diye konuştu.



YK(MS/SS)