Antalya'ya tatil için gelen plastik cerrah Nadia Marie Emmanuel Cartier Meylan, 17 Ağustos 2012'de Lara'da kaldığı otelin plajında su kayağı yaparken denize düştü. Su kayağı yapmaya devam eden Cartier Meylan, denizden çıktıktan sonra yürüyerek geldiği plajdaki barın önünde "Başım ağrıyor" diyerek kusmaya başladı. Oteldeki sağlık görevlilerinin müdahalesinden sonra Antalya Özel Yaşam Hastanesi Acil Servisi'ne götürülen Meylan'ın beyin kanaması geçirdiği belirlendi. Ameliyata alınan cerrah, yoğun bakım ünitesinde iki gün yaşam mücadelesi verdi, ancak 19 Ağustos'ta beyin ölümü gerçekleşti.

Cartier Meylan'ın ailesi, organ bağışı yapmak istediklerini söyledi. Meylan'ın iki böbreği ve karaciğeri, Sağlık Bakanlığı Bekleme Listesi'nde yer alan hastalara nakledilmek üzere Akdeniz Üniversitesi Hastanesi ve Konya Meram Üniversitesi Hastanesi'ne götürüldü.

BÖBREĞİN BİRİ 23 YILDIR DİYALİZE GİREN BETÜL YILDIZ'A

Fransız plastik cerrah Meylan'ın böbreklerinden biri, Akdeniz Üniversitesi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü'nde, 25 yıl önce kronik böbrek yetmezliği teşhisi konulan, 2 yıl süren ilaç tedavisinin ardından iki böbreği de iflas eden ve 23 yıldır diyalize bağımlı yaşayan 31 yaşındaki Betül Yıldız'a nakledildi.

BEŞİNCİDE ŞANS GÜLDÜ

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ne daha önce 4 kez organ nakli için çağrıldığını söyleyen Betül Yıldız, doku uyumu sağlanamaması nedeniyle, kendisine böbrek nakli yapılamadığını, ancak 5'incide şansın yüzüne güldüğünü anlattı.

Hastaneye saat 05.30'da çağrıldığını, kendisiyle birlikte böbrek bekleyen 8 adayın hastaneye geldiğini belirten Betül Yıldız, "Doktorumuz yabancı bir vericiden böbrek olduğunu söyledi. İki böbrek için 8 aday çağrılmıştı. Adımı okuduklarında, nakil için seçildiğimi anladım. 'Hazırlık yapalım' dediklerinde şoke olmuştum. Tüm duyu organlarım tepkisiz kaldı, sevinemedim, konuşamadım" dedi.

BEKLEME SIRASINDA GEÇEN 8 YIL

Sağlık Bakanlığı Organ Bekleme Sırası'nda 8 yıldır böbrek beklediğini söyleyen Betül Yıldız, böbrek nakli olduktan sonra iyileşme sürecinde Fransız verici Nadia Marie Emmanuel Cartier Meylan'ın hayatını ve yaptıklarını inceleme fırsatı bulduğunu kaydetti. Betül Yıldız, duygularını şöyle dile getirdi:

"O'na duyduğum minnet duygularını ifade edecek kelime bulamıyorum. Yaptığım araştırmalar neticesinde Marie'nin hayat dolu bir insan olduğunu öğrendim. Ben de onun kaldığı yerden, sadece böbreğiyle değil ruhuyla da hayata kaldığı yerden coşkuyla devam edeceğim. Ona ve ailesine sonsuz teşekkür ediyorum. Meylan'ın mekanı cennet, ışığı bol olsun."

17 yıldır Antalya'da yaşadığını, o günden bu yana Akdeniz Böbrek Hastalıkları ve Organ Nakli Sosyal Yardımlaşma Derneği'nin (AKBÖHONDER) sosyal etkinliklerine katıldığını ve diğer hastalarla birbirlerine destek olduklarını belirten Betül Yıldız, tüm sıkıntılarını dernekteki diğer böbrek hastalarıyla paylaşarak yendiğini vurguladı. Yıldız, "Diyalize giren insanların acılarını en iyi bilenlerden biriyim. Herkesi organ bağışına çağırıyorum. Oganlarını bağışlayanlar organ bekleyen onbinlerce hastanın hayata dönmesine yardımcı olacaklarını bilsinler" diye konuştu.

AKBÖHONDER Başkanı Mehmet Şahan da ırk, din, milliyet ayrımı yapmadan, içinde taşıdığı insan sevgisini tüm değerlerden üstün tutarak tüm organlarını bağışlayan Fransız hekime, verdiği insanlık dersi için teşekkür etti.