Kaynarca Kaymakamlığı, Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Kaynarca Seyfettin Selim Meslek Yüksekokulu öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ömer Hulusi Dede ve SAÜ Çevre Mühendisliği Bölümü tarafından başlatılan proje kapsamında, Kayacık Topçu Köyü'nde oturan Salih Özdemir'in ağılına biyogaz tesisi kuruldu. Tesis ile Özdemir ailesinin evi arasına tesisat da döşendi. Bu proje ile Özdemir ailesi hayvan gübresinden elde edilen biyogazı evlerinin mutfağında kullanmaya başladı.

Ev sahibi 44 yaşındaki Salih Özdemir, biyogaz kullanmaya başlamalarıyla birlikte tüpgaz masrafından kurtulduklarını belirterek, "Artık hayvanlarımızın eti ve sütünün yanı sıra, herşeyinden faydalanıyoruz. Herkese tavsiye ederim" diye konuştu.

'PROJE ÇOK ÖNEMLİ'

Kaynarca Seyfettin Selim Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ömer Hulusi ise 1.5 yıl önce başladıkları projeden olumlu sonuç aldıklarını söyleyerek, "Türkiye'deki biyogaz çalışmalarının en önemli problemi uzun süre gitmemesiydi. Bizim sistemimiz 1,5 yıldır sorunsuz çalışıyor. Hayvansal atıkların yeniden değerlendirilmesi konusunda bu proje önemlidir" dedi.



ZT(MB/COŞ)