İstanbul’un gözde mekanlarından olan ve 1934 yılından sonra Pierre Loti olarak değiştirilen İdris Tepesi isminin iadesi için AK Parti Bitlis Milletvekili Vahit Kiler girişimlerde bulundu. Bu konudaki çalışmalar sürerken, Bitlis Belediyesi Bitlis'in en hakim bölgesinde bulunan Şerifbey Tepesi isminin 'İdris’i Bitlis Tepesi' olarak değiştirmek için çalışma başlattı. Bitlis Belediye Başkanı Fehmi Alaydın Şerif Tepesi'nde çalışmaların başlatıldığını belirterek, kafeterya ve parkın tamamlanmasından sonra isminin İdris'i Bitlisi olarak değiştirileceğini söyledi. Başkan Alaydın, şöyle dedi:

"Geçmiş yıllarda İdris-i Bitlisi tepesi olarak bilinen İstanbul'daki tepenin ismi Pierre Loti olarak değiştirilmiş. Bu ismin değiştirilmesi için çabalar sürüyor. Ama biz şimdiden bu ismi kullanmaya başlayacağız. Çalışmalar sürüyor. İnşallah bu isme layık bir mekan olacak. Bitlis'i özellikle akşamları çok güzel görebileceğimiz bu hakim noktadan kendini daha iyi tanıtacağız." 

"ALİM BİR KİŞİYDİ"

İdris'i Bitlisi'nin önemli bir şahsiyet olduğunu anlatan Belediye Başkanı Alaydın, şöyle dedi:

"İdrisi Bitlis'i alim ve şeyhlerden biri olan Mevlana Şeyh Hüsameddin Ali Bitlisi'nin oğludur. Akkoyunlu ve Osmanlı Devletleri'ne 25 yıldan fazla yönetim kademelerinde hizmet eden, Osmanlı tarihini ilk kez Farsça olarak kaleme alan büyük devlet adamı ve alim. Akkoyunlu sarayında hükümdar çocuklarına lalalık yapan, bundan dolayı 'Kutlu Müderris' olarak övülen bir isim. Osmanlı siyasetinde aktif bir rol üstlenmiş. Mısır'ın fethinden sonra bu ülkenin yönetimi konusunda Yavuz Sultan Selim'e yardımcı olan biri. Ayrıca aralarında Risale-i Hazaniyye'nin de olduğu 28 eseri olan tarihi bir kişilik. Ülkeye bu kadar yararları dokunmuş bir şahsiyet."



ÖÇ(FE/İD)