Bitlis Valisi Veysel Yurdakul, Tatvan İlçesi'nde bulunan Kardelen Otel'de gazetecilerle bir araya gelerek, kentin kalkınması için üzerinde çalıştıkları projeler hakkında açıklamalarda bulundu. Vali Yurdakul, kentin kalkınmasını üç boyutlu düşündüklerini, bunların da fiziki ve mimari kalkınma, kişi başına düşen milli gelirin artırılması, sosyal gelişim, kişisel gelişim ve farkındalık olduğunu belirtti. Yurdakul, "Euro Bitlis Projesi kapsamında, 6 proje üzerinde mutabakat sağladık. Bunlar, Aile Destek Merkezi (ADEM) adı altında, ailelerin anne üzerinden aile ve çocuk gelişimini sağlamak. İkinci projemiz, 'İyi Günde Kötü Günde Projesi'dir. Bu projemizde de insanlarımızın doğumundan ölümüne kadar geçen zamanda yeni doğan çocuğumuzun hastane ihtiyaçları, giyim ihtiyaçları, sünnet olan çocuklarımızın ihtiyaçları ve taziye evlerinin çay ve şeker ihtiyaçları gibi benzer ihtiyaçları karşılanacak. Üçüncü projemiz 'Vefayet Projesi'. Bu projede de amaç yetim, mağdur, kimsesiz ve öksüz çocukları rehabilitasyonla topluma kazandırmak ve bu çocukların her türlü kötü ve zararlı alışkanlıklardan korumaktır. Bir diğer projemiz ise 'Doğu Anadolu Okuyor' adlı projemizdir. Projemiz kapsamında Türkiye’deki yazarlarla çocuklarımızı buluşturup onların okuma farkındalığını geliştirmektir. Ayrıca kız çocuklarının okullaşması için ayrı bir proje uygulayacağız" dedi.

Vali Yurdakul, projelerin sunum aşamasının gerçekleştiğini, yaklaşık maliyetinin 5 milyon lira olduğunu, bu maliyetin bir kısmının İstanbul, Malatya ve Adıyaman’daki Bitlisli işadamlarının destekleriyle karşılanacağını söyledi. Yurdakul, işadamlarının proje maliyetlerinin 3 milyon lirasını karşılayacağını, geriye kalan 2 milyon liranın ise Valilik tarafından karşılanacağını kaydetti.

Amaçlarının Bitlis’i proje merkezi haline getirmek olduğunu kaydeden Yurdakul, şunları söyledi:

"İyi ve nitelikli insan yetiştirmeyi amaçlayan Euro Bitlis Projesi 1 Ocak 2013 itibariyle Bakanlığa sunulacak. 15 Ocak 2013 tarihi itibariyle de hayata geçirilecek. Bütün projeler bu merkezde yapılacak. Eğitimi temel aks olarak aldığımız bu projelerin amaçlarından biri de gelişmenin, kalkınmanın ve istihdamın temelinde eğitimin olmasıdır. Onun için bugün öncelikle insan odaklı çalışıyoruz. Bu bölgenin fakirliğinde, geri kalmışlığında ve terörün de odağında insan var. İnsanlara para verebilirsiniz, onların ihtiyaçlarını giderebilirsiniz ama onların beynindeki kötü düşünceleri değiştiremezsiniz. Bu düşünceleri ancak eğitimle değiştirirsiniz."



ÖÇ(FE/CK)