Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın sağladığı destekle, ilk etapta Bitlis'in Zeydan Mahallesi'nde bulunan Enver Yılmaz’a ait tarihi ev restore ediliyor. 3 katlı 12 oda ve bir salondan oluşan yaklaşık 100 yıllık evin restorasyonu bu yıl tamamlanacak.

İl Kültür Müdürü Hüsnü Işıkgör, restorasyonu devam eden tarihi evde incelemelerde bulunurken, evin içinde duvara gömmeli bulunan bazı bölümler sayesinde tarihi dokunun kaybolmadığını, bunlar sayesinde gerçek Bitlis mimarisinin de yapılan bu restorasyonla korunduğunu ifade etti.

TAŞ VE ÇAMUR KULLANILIYOR'

Tarihi evde restorasyon için taş ve çamur kullandıklarını belirten Işıkgör şunları söyledi:

"Şu anda restorasyonu yapılan ev için bakanlık tarafından 40 bin TL bir destek sağlandı. Diğer projeler için çalışmalarımız devam etmektedir. Bu projelerin 5’i Ahlat ilçesi'nde 4’ü ise Bitlis merkezde bulunuyor. Sözleşmeleri imzalayıp çalışmalarımıza başlamış durumdayız. Dileğimiz Bitlis evlerinin bu şekilde kurtarılmasıdır. Proje Bitlis evlerinin geleneksel mimarisinin ortaya çıkarılması bakımandan çok faydalı olacaktır. Evlerimizin gerçekten çok güzel mimari tarzları var. Bu mimari tarzımızda halen o geleneksel yöntemler kullanılmakta. Restorasyonun denetimini Röleve ve Anıtlar Kurulu yapıyor."

EVDE OTURACAK

Restorasyonu yapılan evin sahibi Enver Yılmaz ise, "Kültür Müdürlüğü'ne başvuruda bulundum. Nisan ayı itibari ile Bakanlıktan destek çıktı ve yapımına başladık. İnşallah bu yıl sonunda bitirip eve taşınmayı düşünüyorum" dedi.



ÖÇ(FE/COŞ)