Bitlis Emniyet Müdürlüğü, yaptığı istihbari çalışmalar sonucu 8 ay süren bir takibin sonucunda silah kaçakçılarına büyük bir darbe vurdu. Bitlis Merkez, Mutki, Güroymak ve Tatvan ilçeleri ile bölücü terör örgütünün yoğun olarak faaliyet gösterdiği bu ilçelere bağlı köyler ile Siirt, Muş, Şırnak ve İstanbul illerinde oturan şüphelilere yönelik yapılan operasyon, polis ve jandarmalardan oluşan 300 kişilik bir ekiple gerçekleştirildi.

Yoğun kar yağışı altında yapılan operasyonlarda çeşitli evlerde aramalar  yapıldı. Bitlis’te 29, Muş’ta 4, Siirt’te 5, İstanbul’da 1 kişi olmak üzere toplam 39 kişi gözaltına alındı.

ELE GEÇEN SİLAH VE MÜHİMMAT

İkametgahlardaki aramalarda ise 12 Kalaşnikof marka uzun namlulu silah, 1 Kırma Dipçikli Otomatik Silah, 1 Mauzer Marka uzun namlulu silah, 5 değişik markalarda ruhsatsız tabanca, 16 ruhsatsız av tüfeği, değişik markalarda 4 kuru sıkı tabanca, 10 lazerli dürbün bulundu. Bu silahlara ait ayrıca değişik çaplarda dolu 622 tabanca fişeği, 652 uzun namlulu silahlara ait fişek, 532 kalaşnikof fişeği, 169 bixi fişeği, 65 mauzer marka silaha fişeği, 202 değişik markalarda av tüfeği fişeği, 30 kuru sıkı tabanca fişeği, G -3 silahına ait 27 fişek, 11 adet değişik markalardaki tabancalara ait şarjör, 3 Kalaşnikof şarjörü, 3 kurusıkı tabanca şarjörü, 2 otomatik silaha ait şarjör, 3 namlu uzatıcı ele geçirildi.

Bitlis Valisi Veysel Yurdakul, Emniyet Müdürü Sadettin Akgüç ile birlikte bugün basın toplantısı düzenleyerek operasyon hakkında bilgi verildi. Vali Yurdakul, Bitlis ve ilçelerinde bu tür olaylara karışanlarla mücadelenin bundan sonra da aynı kararlılıkla devam edeceğini belirtti. Vali Yurdakul şöyle konuştu:

“Bitlis Emniyet Müdürlüğünün yaklaşık 8 aydır takip ettiği özellikle bölgemizdeki yasadışı silah sevkıyatı, silah ticareti ve ateşli silah yasasına aykırı silah hareketleri doğrultusunda önceki gün bir operasyon gerçekleştirildi. Bu operasyon Emniyet Birimlerimiz, Jandarma birimlerimiz ve diğer yardımcı birimlerimizle birlikte 300 personelin katılımıyla gerçekleştirildi. Bu operasyonlar çerçevesinde çok çeşitli çapta silah ve mühimmat ele geçirilmiş, özellikle ilimizde yoğun kış şartlarına rağmen kanun hâkimiyeti, hukukun üstünlüğü, vatandaşın can güvenliğinin sağlanması, başta ateşli silahlar gibi benzeri faaliyetlerin nasıl ortak kararlılıkla üzerine gidildiği noktasında güzel bir çalışma ortaya konulmuştur. Bu çalışmanın en büyük özelliği yoğun kış şartlarında greyderlerin arkasında arazili araçlarla Mutki ve Hizan gibi dağlık arazi yapısı olan ilçelerin köylerinde gerçekleştirilmiş olmasıdır. Bu çalışmalar sonrasında gözaltına alınan 39 kişiden 20’si serbest bırakılırken, 19’unun halen Emniyetteki sorguları devam ediyor. Başta bu çalışmayı yapan Bitlis İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerini kutluyorum. Kanun çerçevesinde emeği geçen personellerde ödüllendirilecektir.”

Bitlis Valisi Veysel Yurdakul operasyonlarda kadın polis memurlarının da görev aldığını belirterek, “Suçluyu takip ederken diğer taraftan vatandaşlarımızın temel haklarını, onların insani, medeni ve vatandaş olmaktan dolayı gelen haklarını korumak ve bunları geliştirmek aynı zamanda bizim görevimizdir. Dolayısıyla kimi operasyonların içinde bayan görevlilerimiz de yer almıştır. Özellikle bayanların yoğun olduğu ortamlarda onlardan bu desteği aldık. Herhangi bir rahatsızlığa meydan ve fırsat verilmemiştir” ifadelerini kullandı. 



ÖÇ(FE/AAA)