Konya'da, ova yapısına sahip olması nedeniyle bisiklet yaygın halde kullanılıyor. Yaklaşık 2 milyon nüfusa sahip kentte, 800 bin bisikletin kullanıldığı tahmin ediliyor. Konya Büyükşehir Belediyesi de rahat kullanılması için cadde kenarlarına bisiklet yolu yaparken, kullanımı yaygınlaştırmak için de akıllı bisiklet uygulaması başlattı.

150 KİLOMETRE BİSİKLET YOLU

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı AK Parti'li Tahir Akyürek, Türkiye'de en fazla bisikletin kullanıldığı kent olan kentte yeni yapılan tüm yollar ile onarımı gerçekleştirilen caddelere bisiklet yolları yaptıklarını söyledi. Örnek bisiklet yollarıyla kullanıcılara güvenli ortam sağlandığını kaydeden Akyürek, yoğun trafikte bisikletlerle ulaşımı, emniyetli hale getirmek amacıyla 150 kilometreden fazla ayrılmış bisiklet yolu ile bisiklet parkları oluşturduklarını ifade etti.

TRAFİK MAVİSİ

Enerji verimliliği, çevre dostu olması ve sağlıklı bir ulaşım aracı olması gibi özellikleri nedeniyle önemli bir ulaşım türü olan bisikletin yaygınlaşması için çalıştıklarını kaydeden Akyürek, yeni yapılan bisiklet yollarının trafik mavisi renginde olduğunu ve bisiklet figürleriyle belirgin hale getirildiğini vurguladı.

AKILLI BİSİKLET

Tahir Akyürek, ayrıca Konya'da gün içindeki ulaşım ve gezinti ihtiyaçlarına cevap vermek üzere 'Akıllı Bisiklet' uygulamasını başlattıklarını söyledi. Akıllı bisikletler için 40 park kurulduğunu ve bu parklarda 500 bisiklet bulunduğunu anlatan Akyürek, şehrin birçok noktasına kurulan duraklardan alınan bisikletlerin kullanım sürelerinin sonunda herhangi bir durağa teslim edilebildiğini ifade etti. Akyürek, "Akıllı bisiklet uygulaması Türkiye'de ilk kez Konya'da uygulanıyor. Akıllı bisiklet sistemine, cep telefonunu, tramvay ve belediye otobüslerinde kullanılan elektronik biletlerini (Elkart) veya kredi kartını tanımlatan herkes, bir istasyondan aldığı bisikleti belli bir süre kullanıp başka istasyona bırakabiliyor. Bisikletlerin uydudan takip edildiği sistem sayesinde Konya'da hem şehir içi ulaşım rahatlıyor hem de turizme hizmet ediliyor. Akıllı Bisikletler bir haftada yaklaşık 10 bin kez kullanılıyor" dedi.

Yeni uygulama olduğundan şu an da akıllı bisikletlerin ücretsiz olarak kullanıldığına dikkat çeken Başkan Akyürek, ilerleyen günlerde yapılacak olan düzenlemeyle akıllı bisikletlerin ilk 15 dakikasının ücretsiz olacağını, daha sonrası süre içinse periyodik ücretler alınacağını kaydetti.