28 Şubat'ta kimlerin düğmeye bastığı konusunda yeni detaylar ortaya çıkıyor. Fransa Yüce Konseyi'nden Türkiye Büyük Mason Locası'na gönderilen 9 maddelik talimat mektubu 16 yıl sonra ortaya çıktı. Mektup, Meclis Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu tarafından deşifre edildi. 

Yeni Şafak'ın haberine göre mektupta Refah Partisi'nin icraatlarından İsrail Yüce Konseyi'nin duyduğu rahatsızlık aktarılıyor ve "RP, cemiyetimize tavır koydu. Yeni bir hükümet kurulmalı" deniliyor.

Türkiye Büyük Mason Locası Üstadı Necip Arıduru'ya gönderilen 9 maddelik talimatları içeren mektubu da yer aldı. Refah-Yol Hükümeti'nin icraatlarından duyulan rahatsızlığın anlatıldığı 14 Şubat 1997 tarihli mektupta, 'yeni ve ılımlı bir hükümet kurulması'nın 'elzem' olduğu belirtildi.

AYİN DEŞİFRE EDİLİNCE...

Mektupta o dönem Kanal 7'de yayınlanan 'Mason ayini' görüntülerinden rahatsızlık duyulduğu da ifade ediliyor. Büyük locada 'irşad edilmiş' bazı masonların, masonluğun vakarına ve yeminlerine ihanet ettikleri ifade edilen mektupta, 'Bu kişiler, en gizli toplantılara kadar bütün faaliyetlerimizi mikro kameralar aracılığıyla kaydetmiş bulunmaktadır; bu affedilmez dikkatsizlik, çok ciddi neticeler doğurmuştur. Mason olmayan milyonlarca kişi eski ve kabul edilmiş İskoç Riti'nin törenlerine ve sırlarına şahit olmuş durumdadır. Ayrıca tapınaklarınızda başıboş dolaşan bu 'dönek masonlar', 33. derecedeki kutsal ayin ve törenleri kaydetmişlerdir; bu filmler, gerici ve İslamcı bir televizyon kanalında yayınlanmıştır' denildi.

İSRAİL RAHATSIZMIŞ

Refah-Yol iktidarından İsrail Yüce Konseyi'nin rahatsız olduğu da vurgulanan mektupta şu ifadeler dikkat çekti: 'İsrail Yüce Konseyi, RP hükümetinin cemiyetimize karşı bir tavır koyduğunu belirtti. Biz de aynı düşünceyi paylaşıyoruz. Hükümet localarımıza baskı uygulayarak, adli tahkikat açarak ve polisi arşivlerimizi aramayla görevlendirerek,düşmanca tavrını belli etmiştir. Bu baskıyı, derhal ortadan kaldırmak kaçınılmaz görülmektedir. Ilımlı bir hükümetin kurulması elzemdir.'

Basındakileri örgütleyin

Refah Partisi'nin itibarsızlaştırılması ve hükümetin dağılması için medyada çalışan 'Biraderlerin örgütlenmesi' talimatı verilen mektupta, 'Refah Partisi'ni iktidarı bırakmaya mecbur etmek için gerekli diğer bütün tedbirleri alınız' denildi. RP'nin itibarının tamamen yok olması ve seçmenlerinin ümidini kaybetmesi ile neticelenen siyasi bir konjonktür oluşturulması emrinin yanında mektupta, Masonluk aleyhindeki radyo, gazete, televizyon, kitap, dergi gibi yayınları izleyip bunlara mani olunması için, 'RP'ye mensup İslâmcı basını ekonomik, siyasi ve adli baskı yoluyla görevini yapamaz hale getirin' talimatı da yer aldı.