Adana'da Ticaret Borsası ve Bal ve Arı Ürünleri Tanıtım ve Araştırma Derneği'nce bu yıl 3'üncüsü yapılan 'Narenciye Balı Hasadı ve Altın Arı Ödül Töreni', Çukurova İlçesi'ndeki Prof. Dr. Levent Soylu'ya ait narenciye bahçesinde gerçekleştirildi. Orman ve Su işleri Bakan Yardımcısı Nurettin Akman, Adana Valisi Hüseyin Avni Coş ve Adana Ticaret Borsası Başkanı Muammer Çalışkan'ın katıldığı etkinlikte, yılın ilk narenciye balı hasadı yapıldı. Arıcı kıyafeti giyen Bakan Yardımcısı Akman, arı kovanından bir petek bal çıkartarak bal hasadı yaptı.

İLK BAL ADANA'DA

Düzenlenen törende konuşan Bal ve Arı Ürünleri Tanıtım ve Araştırma Derneği Başkanı Ömer Salcan, Adana'nın iklimi ve bitki örtüsü nedeniyle Türkiye'nin önemli arıcılık merkezlerinden biri olduğunu söyledi. Narenciye bahçelerinin çok olmasının kenti arıcılıkta çok önemli bir noktaya getirdiğini belirten Salcan, "Bugün İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki birçok arıcı arılarını kışlatmak için Adana bölgesine getiriyor. Sezonun ilk balı ve C vitamini kaynağı olan narenciye balını hasat ettikten sonra tekrar kendi memleketlerine göç ediyorlar" dedi. Türkiye'deki bal ve arı ürünleri ticaretinin yaklaşık yüzde 40'ının Adana ve çevresinde gerçekleştirildiğini söyleyen Salcan, arıcılığın tarıma dayalı sanayiye yıllık 5 milyar dolar katkı sağladığını aktardı.

'GERÇEK BAL ÜRETİMİ ÖNEMLİ'

Adana Ticaret Borsası Başkanı Muammer Çalışkan, Türkiye'de balın tartışıldığını, gerçek bal üretiminin önemli olduğunu söyledi. Adana Valisi Hüseyin Avni Coş ise "Çeşitli radyo ve televizyonlarda bal ile ilgili reklamlar yapıldı. İnsan sağlığını tehdit eden bir kısmının gerçek ürünler olmadığı tespit edildi. Gıda güvenliği için gerenek önlem alınıyor ama gerçek bal üretimi çok önemli" diye konuştu.

'4-5 KİLO BAL, YANINDA 70 LİRALIK POLENLE 100 LİRAYA VERİLİYOR'

Etkinlikte, 'Bal Ormanı Projesi'ne verdiği destekten dolayı Orman ve Su işleri Bakanı Veysel Eroğlu'na verilen 'Altın Arı Ödülü'nü alan Orman ve Su işleri Bakan Yardımcısı Nurettin Akman, balın çok önemli bir gıda olduğunu söyledi. Sahte bal tartışmalarına değinen Akman, şöyle konuştu:

"Nice bal firmalarının, 4-5 kilo balı 100 liraya, yanında 70 liralık poleni vermek suretiyle insanların adeta sağlığıyla oynadığı bir yılın arefesinde, bir narenciye bahçesinde böyle bir etkinlik yapılıyor olması önemli. Artan nüfusa karşı gıda ihtiyacını karşılamak için tarım alanlarının arttırılması gerekiyor. Arıların tozlayıcı özelliği de bu noktada önemli. Arıcılık ve ormancılık stratejik açıdan iki önemli konu. Arı ve orman birbirinden ayrı düşünülemez. Türkiye'de 4 milyondan fazla kovan var. Arıcılığa gerekli desteği veriyoruz."

AÇIK ARTIRMAYLA SATILDI

Yapılan konuşmaların ardından aynı bahçede hasad edilen 2 kilo ağırlığındaki bir petek bal, açık artırma usulüyle satışa çıkartıldı. Adana Ticaret Borsası Başkanı Muammer Çalışkan'ın 2 bin liralık teklifiyle başlayan açık artırmada fiyat, 4 bin 500 liraya kadar çıktı. Son olarak 5 bin liralık teklif veren Arpacı Peynirleri Şirketi'nin yetkilisi Şevket Alcar, peteğin sahibi oldu.

SÜNEYE KARŞI BİN KEKLİK DOĞAYA SALINDI

Orman ve Su işleri Bakan Yardımcısı Nurettin Akman, Adana Ticaret Borsası'nca Adana'nın merkez Sarıçam İlçesi'ne bağlı Kızılkaş Köyü'nde düzenlenen, 'Süne ile biyolojik mücadele için doğaya keklik bırakıyoruz' adlı etkinliğe de katıldı. Vali Yardımcısı Reşat Özdemir, Adana Ticaret Borsası Başkanı Muammer Çalışkan, bürokratlar ve köylülerle birlikte kahvaltı yapan Bakan Yardımcısı Akman, doğal yaşamın önemini anlattı. Bakan Akman, daha sonra beraberindekilerle birlikte, bitkilere zarar veren süneye karşı doğaya tam bin keklik bıraktı.



YB(OA/CK)