Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, bir hafta içinde 3 ayrı operasyonda 1,5 ton uyuşturucu ele geçirdi. İlk operasyon 23 Mart günü İstanbul'un Şişi, Beyoğlu, Beşiktaş ve Sarıyer ilçelerinde gerçekleştirildi. Operasyonda 142 kilo esrar, 2 tabanca ele geçirildi. Soruşturma kapsamında Emre G., Ecmer G., İbrahim A., İbrahim A., Koral P., Vlokan Ş., Gülaydın P., Ahmet Serdar G., Tayfur A., Erol B., Faruk D., Sercan P., İsmail A., Rıdvan K., Mustafa E., İrina ve Cansev isimli 17 kişi gözaltına alındı. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen 17 şüpheliden 12'si tutuklanarak cezaevine gönderildi.


İkinci operasyon ise 30 Mart günü Pendik'te düzenlendi. Diyarbakır'dan getirdiği 518 kilo esrarı piyasaya sürmek isteyen Yasin F. yakalandı. Adliyeye sevk edilen Yasin F. tutuklanarak cezaevine gönderildi. Üçüncü operasyon ise yine 30 Mart günü gerçekleştirildi. 14 ay süren projeli çalışmanın ardından narkotik ekipleri, uluslararası uyuşturucu kaçakçılığı yapan 3 şebekenin ortak bir iş yapacağı bilgisine ulaştı. Erhan Y., İsmail K. ve Yılmaz Ö. isimli 3 uyuşturucu kaçakçısının yüklü miktarda uyuşturucuyu Avrupa'ya göndermeye çalıştığı tespit edildi. 30 Mart günü saat 17.00'de İstanbul Bayrampaşa ilçesindeki Kuru Gıda Hali'nde faaliyet gösteren UK İç ve Dış Ticaret Limited Şirketi'ne operasyon düzenlendi. Baskında dükkan içindeki 478 adet bezelye kutusuna saklanmış 1706 paket içinde 851 kilo 851 gram eroin, 3 gram afyon  sakızı, 5 gram esrar, 8.5 gram hint keneviri tohumu, 1 adet uyuşturucu paketleme pres ve vakum makinesi, 5 tabanca, 2 sahte nüfus cüzdanı, 91 bin 785 TL, 22 bin 95 Euro, 25 bin 390 Dolar, 2 bin 265 Pound ve 14 lüks araç ele geçirildi. Operasyonun grupların liderlerinden Erhan Y'nin Kıbrıs'tan, İsmail K'nın ise İngiltere'den uçağa bindikten sonra başladığı öğrenildi. İki elebaşının da İstanbul'a geldiği belirtildi. Operasyona başlanmasının ardından iki ekibin de havalimanına giderek Erhan Y., ve İsmail K'yı gözaltına aldığı belirtildi.


İstanbul'da operasyon başladığı anda Afyonkarahisar, Kahramanmaraş, Antalya, Adana, Mersin, Tunceli, Hakkari, Ankara ve Kocaeli'nde de tespit edilen adreslere baskın yapıldı. İstanbul başta olmak üzere 10 ilde düzenlenen operasyonda İsmail K., Serkan A., Mahmut Y., Yılmaz Ö., Erhan Y., Seyit Hıdır G., Tahir A., Muammer Y., Aşur A., Yücel Ö., Yaşar C., Özgür Ö., Oltan Y., Metin Y., Burak S., Ercan K., Tekin Y., Mehmet Cemil Y., Halide Pelin Ö., Hasan B., Şahhaydar B., Wırya N. ve Behmen S., isimli 23 kişi gözaltına alındı.


İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde sorgulanan 3 elebaşlı şebekenin kurdukları yasal şirket üzerinden Avrupa'ya uyuşturucu sevk ettiği ortaya çıktı. Zanlıların uyuşturucuyu bezelye ve salça kutularının içine zulalayarak TIR'larla önce Almanya'ya oradan da İngiltere ve Hollanda'ya götürmeyi planladığı bildirildi. Yetkililer, zanlıların maddi durumunun iyi olduğunu belirtti. Şebekenin 14 lüks araç dışında Antalya ve İstanbul'da çok sayıda gayrimenkule sahip olduğu öğrenildi. Şebeke elebaşlarından birinin yazılım şirketi de olduğu öne sürüldü.


Öte yandan bazı polisler, uyuşturucu kaçakçılığına adı karışan UK şirketini uyuşturucu kaçakçılığı olarak yorumlandı. Emniyette işlemleri tamamlanan 23 şüpheli adliyeye sevk edildi.


(FOTOĞRAF)