Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, Beşparmak dağ köylerinde bulunan taş evler, zeytin işlikleri ve yapı elamanlarının kıyıda köşede atıl vaziyette yok olacakları güne bırakılmasından üzüntü duyduklarını söyledi. Demirçay, Aslanyaylası, Avcılar, Kızılkarlar ile Bayırdamı Köyü'nde  kullanılan zeytinyağı malzemelerinin terkedildiğini ifade eden Sürücü, şöyle dedi:

"Günümüzde artık sadece Beşparmak Dağları’nda kalan özgün mimarili taş evler, yüzlerce yıllık tarihe tanıklık etmişler. Eşi benzeri olmayan bu mimari yapıların, eski zeytin işliklerinin ve Antik Dönem’den günümüze kadar gelen ve hala özelliğini yitirmeyen pınarların korunması ve gelecek nesillere aktarılması gerekir. Bunu yapacak olan da Kültür ve Turizm Bakanlığı’dır."

Kalabilen bu son zeytin köylerinin iyi bir projeyle restore edilmesinin sağlanması gerektiğini anlatan Sürücü, "Restore edilerek turizme kazandırılırsa, hem kültürümüz korunmuş olacak hem de yöre insanına ekonomik bir güç teşkil edecektir. Buradan ekonomik olarak kazanç elde eden yöre insanları, kendi kültürlerine sahip çıkacak ve onları koruyacaktır. Dağ köylerimizdeki bu atıl zeytinyağı yapı malzemelrinin durumu içimizi acıtıyor" dedi.



NM(İÖ/İD)