Balıkesir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün katkılarıyla düzenlenen sergininin açılışını Vali Ahmet Turhan ve Belediye Başkanı İsmail Ok yaptı. Sergide Ödemişli Tevfik Serter Bey'in 9 Eylül 1922 günü İzmir'e astığı elde dikilme 90 yıllık Türk bayrağı ve Havran'da ayakkabıcı Niko Usta'nın kızı Eleni'nin 1922'de Yunanistan'a giderken arkadaşı Esma'ya kendisini hatırlaması için armağen ettiği eski Türkçe ile yazılmış İncil ilgi odağı oldu. Sergide, Yunan ordusunu Anadolu'nun çeşitli kentlerinde ve kırsalında gösteren 30x40 santim ölçülerinde 65 siyah beyaz fotoğraf ile Ödemiş'teki Yunan garnizonunun mızıka takımına ait enstrümanlar, Yunan askelerine ait tabanca, dürbün, matara, fişeklikler de yeraldı. Yunan topçusu tarafından Türk siperlerine fırlatılmış, sonradan motiflerle süslenip, vazo ve maşrapa haline getirilmiş değişik çaptaki boş mermi kovanları da dikkat çekti.

Ayrıca İtalyan ressam Vittorio Pisani'nin 15 Mayıs 1919 tarihinde İzmir işgal edildiğinde yaptığı 9 tablonun imitasyonları sergilendi. Panolarda ise Yunan ordusunun Anadolu'yu neden işgal ettiği ve örgütsel yapısı anlatıldı. Yunan ve Türk askerlerini temsil eden giydirilmiş ve silahlandırılmış mankenler de sergiye ayrı bir renk kattı.

SERGİ İLK KEZ BİR İLDE

Ödemiş Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi Müdürü Prof. Dr. Engin Berber, bu serginin daha önce İzmir’in Ödemiş ve Bergama’da da açıldığını belirtip, “İki ilçede binlerce kişi bu sergiyi gezdi. Sergiyi ilk kez bir ilimize getirdik. Kuvay-i Milliye'nin öncü illerinden Balıkesir'de olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Bu sergideki amacımız iki komşu halkın arasına düşmanlık tohumları ekmek değil. Ancak çok da uzak olmayan ve Türk halkını derinden etkileyen bu olayı yeniden hatırlayabilmek. Sergide savaşın ne kadar kötü olduğunu ve insanlığın barışa duyduğu özlemi göstermek istedik” dedi.

BAYRAĞIN GÖZ YAŞARTAN HİKAYESİ

Sergiye ayrı bir güzellik katan 2x4 metre ölçülerindeki Türk bayrağının hikayesini de anlatan Berber şunları söyledi:

“Bu bayrak 8 Eylül 1922'de gözyaşları içinde dikilmiştir. O dönem İzmir'i işgal eden Yunanlılar bayrak yapılabilir kaygısıyla kırmızı kumaş taşımayı yasaklamıştı. Ailenin 16 yaşındaki liseli oğlu bu kumaşları çarşıdan parça parça satın alarak koynunda evine taşıyor. Annesi de kandil ışığında ağlayarak bu bayrağı dikiyor. Ertesi gün Manifaturacılar Çarşısı'ndaki (Bugünkü Mimar Kemalettin Caddesi) Yunan bayrağı indiriliyor ve bu bayrak asılıyor. Türkiye'de tek olan bu bayrak 90 yaşında ve çok önem verdiğimiz bir parçadır.”

Balıkesir Üniversitesi öğrencilerinin de büyük ilgi gösterdiği ve kuyrukların oluşmasına neden olduğu sergi, 16 Kasım'a dek açık kalacak.



CY(İÖ/AAA)