Federasyonun resmi internet sitesinde yer alan "Acil ve Önemli" ibareli açıklamada, Avrupa'da tespit edilen at gribine (Equine Influenza) dikkat çekildi ve kulüpler uyarıldı.

Yapılan uyarıda, "Avrupa Birliği ve kıta Avrupası'nda mukim ülkelerden yarışma amaçlı veya kesin ithalat yoluyla Türkiye'ye ithal edilen atların, kulüplerce alınmadan önce, resmi veterinerler tarafından genel sağlık muayenesi ve aşı kayıt kontrolünün yapılması, Türkiye'de düzenlenen yarışmalarda organizasyonu yapan kulüp dışından yarışmaya gelen atların, kulüp ahırlarına alınmadan önce genel sağlık muayenesinin yapılması, pasaportunda aşı kaydı eksik olan atların ahırlara alınmadan yarışmadan ihraç edilmesi, atlarda görülebilecek olası ateş, öksürük, burunda akıntı, iştah kaybı gibi durumlarda, vakit kaybetmeden veteriner hekimlere bildirilmesi" hususlarına dikkat edilmesi istendi.

Federasyon il temsilcilikleri, kulüp başkanlıkları, veterinerler, at sahipleri ve sporculara yönelik uyarıda, Avrupa'da görülen virüsle ilgili olarak Fransa'da tespit edilen hastalığa maruz kalan atların, Mart-Nisan aylarında, İtalya'daki Arezzo Toscana Tour yarışmalarına da katıldığı hatırlatıldı.

AT GRİBİ İLE İLGİLİ GELİŞMELER

Kanada'nın Nova Scotia eyaletinde, 2009 yılında bir atın, sivrisineklerce taşınıp bulaştırılan bir virüs nedeniyle öldüğü açıklanmıştı. Tarım Bakanlığı Nova Scotia eyalet biriminden veteriner Rob Kerr konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Amerikan Bulaşıcı Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezi kayıtlarında Eastern equine encephalitis olarak geçen at gribinin, atlarda beyin iltihabına ve sonrasında da ölüme neden olduğunu belirtmişti. At gribi virüsünün, kuş gribi virüsü ile enfekte olan tavuk ve kuşlardan, atlara, sivrisinekler tarafından taşındığını kaydeden Kerr, "Virüs, attan ata geçmiyor. Virüsün, sivrisinekler tarafından sokulan atların kanına ya da yiyeceklerine karışması yeterli. Atlar üzerinde kesin öldürücü olan bu virüs, nadiren de olsa insan ölümüne neden olabiliyor. At gribine karşı hayvanlar için aşı mevcut" açıklamasını yapmıştı.


UD(UD/FG)