Bingöl'de PKK'lıların geçen pazar ve önceki gün düzenledikleri saldırılarda 8 polis ile 10 askerin şehit olmasının ardından kentte sivil toplum örgütleri biraraya geldi. Dün akşam Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu'nda toplanan sivil toplum örgütü temsilcileri, ortak bir deklerasyon yayınlayarak teröre olan tepkilerini dile getirdi. Toplantıya, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, AK Parti Bingöl Milletvekili Eşref Taş, Bingöl Belediye Başkanı Serdar Atalay, Esnaf Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı Ali Bayram, TSO Başkanı Kemal Bozan, siyasi parti temsilcileri ve 70 sivil toplum örgütünün temsilcileri katıldı.

Toplantıya siyasi bir kimlikle katılmadıklarını, sadece Bingöllü olarak katıldığını belirten Kalkınma Bakanı Yılmaz, şöyle dedi:

"Burada siyasi bir kimlikle bulunmuyoruz. Tabii ki bir siyasi partimiz var, bir siyasi görüşümüz var. Fakat bugün burada bir siyasi kişilik olarak bulunmuyoruz. Bugün burada Bingöllü olarak duruyoruz. Bingöl’ü seven, Bingöl’e sahip çıkmak isteyen insanlar olarak buradayız. Son üç gündür çok acı olaylar yaşadık. Pazar günü Hacılar Köyü mevkiinde polis kardeşlerimize bir saldırı gerçekleşti. Bu saldırıda 8 polis kardeşimiz şehit oldu, 16 yaralı polisimiz vardı. Yine dün sivil, silahsız askerleri taşıyan otobüsümüze roketle saldırı gerçekleştirildi. Burada da 10 askerimiz şehit edildi, 70 askerimiz de yaralandı, yaralı askerlerimizden bazılarının durumu kritik. Öncelikle ben şehit olan polis ve askerlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Yaralılara acil şifalar diliyorum. Aileleri başta olmak üzere güvenlik güçlerimizin, bütün milletimizin başı sağ olsun. Bunlar bizi derinden üzen, canımızdan adeta bir parça koparan hadiseler. Böyle günlerde hangi partiden olursak olalım, hangi sivil toplum kuruluşundan olursak olalım birleşmemiz lazım. Bir tek konuda birleşmemiz lazım. Biz memleketimizde ölüm görmek istemiyoruz, kan görmek istemiyoruz, terör hadiseleri ve şiddet istemiyoruz"

KINIYORUZ, LANETLİYORUZ

Daha sonra 70 sivil toplum örgütü temsilcisinin imzaladığı ortak bildiri okundu. Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Mehmet Akif Günerigök'ün okuduğu ortak bildiride, Karlıova İlçesi'ne bağlı Hacılar Köyü'nde 8 polisin şehit edildiği hatırlatılarak, "Karlıova İlçesi Hacılar Köyü'nde 8 polisimiz PKK terör örgütü tarafından yola döşenen mayının patlatılması sonucu şehit edilmiş, dün de izin dönüşü Elazığ toplama merkezinden birliklerine gitmek üzere yola çıkan sivil ve silahsız askerlerimiz, ilimiz Muş karayolu, Kardeşler Köyü mevkiinde PKK terör örgütü tarafından roketatarlı silahlarla taranması sonucu, 10 askerimiz şehit edilmiş, 71 askerimiz de yaralanmıştır. İlimizde meydana gelen bu kanlı ve vahşi saldırıları Bingöl halkı olarak nefret ve şiddetle kınıyoruz, lanetliyoruz. Öncelikle şehitlerimize Allah’tan rahmet kederli ailelerine ve milletimize baş sağlığı diliyoruz. Ailelerimizin acılarını yürekten paylaşıyoruz. Son yıllarda ülkemizde özgürlükler, demokrasi ve uzlaşı kültürü adına atılan büyük adımlara rağmen, terör örgütünün bunu görmezden gelerek ısrarla kan dökme ve silahlı yolu tercih etmesi, kendilerinin bu ülkede var olan sorunları çözmek yerine, yeni sorunlar üretmek amacını taşıdıklarını göstermektedir. Komşu ülkelerimizde yaşanan kaos ve kanlı eylemlere paralel olarak terör örgütünün de Türkiye’de son derece acımasız ve kanlı eylemlerini artırarak devam ettirmesi, kendilerinin tamamen taşeron ve Türkiye’ye karşı bazı güçlerin kullandığı bir kukla örgüt olduğunu göstermektedir" denildi.

İLİMİZİN SEÇİLMESİ MANİDARDIR

Terör örgütü ve yandaşlarının, Türkiye'de demokrasi ve insan haklarına yönelik atılan adımlardan rahatsız olduğu dile getirilen bildiride, şu görüşlere yer verildi:

"Bu olaylar gösteriyor ki PKK terör örgütü ve yandaşları ülkemizde demokrasi ve insan haklarına yönelik atılan adımlardan rahatsız olmaktadırlar. Bu olaylarda ilimizin özellikle seçilmiş olması da son derece manidardır. Çünkü Bingöl halkı huzur barış ve demokrasi istemektedir. Bingöl halkı inançlarına bağlılığı vizyonu ve feraseti gereği son derece uzlaşmacı yapıcı bir kimliğe sahip olması itibariyle bölgede farklı ve kendisine özgü bir yapıya sahiptir. Bu anlamda Bingöl insanı bu ülkedeki kardeşlik ve birliktelik anlayışını en iyi şekilde temsil etmektedir. Olaylar Bingöl halkını bir takım kirli oyunlar içerisine çekme çabasıdır. Yıllarca 33 askerimizin ilimizde şehit edilmesi olayının mağduriyetini yaşayan Bingöl halkımız son günlerdeki olaylarla yeniden Türkiye gündeminde terörle anılır bir hale gelmiştir. Biz doğusuyla batısıyla türküyle Kürdüyle Zaza’sıyla birlik ve beraberlik içerisinde yaşamak istiyoruz. Çünkü bizim kardeşliğimiz inanç kardeşliğidir. Kimsenin bizim adımıza insan öldürmesini asla tasvip etmiyoruz. Bizim amacımız insanları öldürmek değil insanları yaşatmaktır."