Van ve Erciş'te geçen 23 Ekim'de Richter ölçeğine göre 7.2 ve 9 Kasım'da 5.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından ağır hasar alan binaların yıkımı devam ediyor. Hasar tespitleride birçok karmaşanın olduğu bölgede, bazı kişiler de kendi binalarını kendileri yıkmaya başladı. Erciş İlçesi'nde yapımı süren ve alt katı tamamlayıp petrol istasyonu olarak kullanan 4 katlı binanın sahibi Zafer Delibaş, binası için verilen az hasarlı rapora güvenmeyip itiraz etti. İtiraz sonucu tekrar incelenen binaya yine az hasar raporu verildi.

Binasının ağır hasarlı olduğunu belirten Delibaş, bu sefer de mahkeme yoluyla bilirkişi ekiplerine binasını inceletti. Gelen bilirkişi ekipleri, 4 katlı binanın alt katına az, üst katlarına ise, 'ağır hasarlı' raporu verdi. Bunun üzerine bina sahibi Delibaş, İstanbul'dan çağırdığı ekiple, binasının ağır hasar alan üst katlarını yıkmaya başladı. İş makinasını üst kata çıkaran yıkım ekibi, alt kata zarar vermemek için bunu yaptıklarını söyledi. Bina sahibi Delibaş, şöyle dedi:

"Binaya önce 'az hasarlı' raporu verdiler. İtiraz ettik. Yine 'az hasarlı' raporu verdiler. Ben fazla güvenemedim. Güvende olmak için, mahkemeye başvurdum. Daha sonra bilirkişi inceledi. Onlar da üst katlarının ağır, alt katının ise az hasarlı olduğunu söyledi. Erciş'teki yıkım ekiplerine durumu anlattığımızda binamızın tamemen yıkılacağını söylediler. İstanbul'dan ekip çağırıp kendi binamızı alt katına zarar vermeden üst katlarını yıkmaya başladık. Yıkım parasını biz vereceğiz." 

İş makiesini binanın 4'üncü katında görenler şaşırdı.



KA(FE/İD)