Mardin'in Mazıdağı İlçesi'ne bağlı Bilge Köyü'nde 4 Mayıs 2009 tarihinde 7'si çocuk 44 kişinin öldürüldüğü, 3 kişinin yaralandığı katliamla ilgili sanıklar güvenlik nedeniyle Çorum Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılandı. Yerel mahkeme 2010 yılı Nisan ayında yapılan son duruşmada katliamın planlayıcısı olan tutuklu sanıklar ‘Şıh Mehmet’ lakaplı Mehmet Çelebi, kardeşi Abdülhakim Çelebi (35), Mehmet Emin Çelebi (37), Mehmet Sait Çelebi (42), Ömer Çelebi (44) ve Süleyman Çelebi'nin (46) her birine 44'er kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası verdi. Diğer tutuklu 2 sanıktan ‘Şıh Mehmet’in oğlu M.Ş.Ç.'ye, 18 yaşından küçük olduğu için 44'er kez 15'er yıl hapis, evinde el bombası ve fişek bulunan Ahmet Çelebi'yi de toplam 15 yıl hapis cezasına çarptırdı.

Sanıkların avukatlarının itirazı üzerine Yargıtay 1'inci Ceza Dairesi, Mehmet Çelebi hakkında verilen 44 kez ömür boyu hapis cezasının 43'ünü onarken, Fesih Çelebi'nin öldürülmesinden olanı bozarak Mehmet Çelebi'nin 10 çocuğuna DNA testi yapılmasını istedi. Ayrıca geçen yıl Ocak ayında cezaevinde intihar eden Süleyman Çelebi'nin davasının ise düşürülmesine karar verdi.

10 ÇOCUĞUMUN 7'Sİ BENİM DEĞİL

Çorum Ağır Ceza Mahkemesi'nde Yargıtay bozmasından sonra yapılan ilk duruşmada ifade veren Şıh Mehmet lakaplı Mehmet Çelebi, geçen Ocak ayında boşandığı eşi F.S ile öldürdüğü Fesih Çelebi'nin ilişkisi olduğunu belirterek, "DNA testi sonuçları gelsin. 10 çocuğumun en az 7'si Fesih Çelebi’den çıkacak. Ben bu olayı namus için yaptım" diye konuşarak DNA sonuçlarının kısa sürede gelmesini talep etmişti. Mahkemede, sonuçların beklenmesi için duruşmayı erteledi. Geçen ay yapılan ikinci celsede de DNA testinin sonuçlarının gelmediği belirtilerek duruşmayı Ekim ayına erteledi. Ancak Ankara Adli Tıp Kurumu Başkanlığı'ndan gelen yazı herkesi şaşkına çevirdi.

KAN ÖRNEKLERİ MEVZUAT GEREĞİ İMHA EDİLMİŞ

ATK Başkanlığı Çorum Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdiği yazıda DNA karşılaştırması için Fesih Çelebi'den alınan kan örneklerinin imha edildiğini belirterek, "Morg İhtisas Dairesinde muhafaza altına alındığı bildirilen Fesih Çelebi'ye ait kan örneğinin, muhafaza tarihinden itibaren 3 yıl süre geçmiş olması ve bu süre zarfında herhangi bir istemde bulunulmamış olması nedeniyle ilgili mevzuatımız gereğince imha edilmiş olduğu belirlenmiştir. DNA karşılaştırması için Fesih Çelebi'ye ait mezara fethi kabir yapılarak diş ve kemik örneklerinin kurumumuza gönderilmesi gerekmektedir" diye bildirdi.

AVUKAT KAYA: MEZAR AÇILACAK

Sanıkların avukatlarından Eşref Kaya, 3 yıl içerisinde DNA testi yapılamamasının ilginç olduğunu ileri sürerek, "Ankara Adli Tıp Kurumu Başkanlığı, Mehmet Çelebi, boşandığı eşi F.S ve çocuklarının kan örnekleri gönderilmişti. Şimdi ise Fesih Çelebi'ye ait kan örneğinin, muhafaza tarihinden itibaren 3 yıl süre geçmiş olması nedeniyle imha edilmiş olduğu belirtildi. DNA karşılaştırması için Fesih Çelebi’ye ait mezar açılacak ve gerçekler ortaya çıkacak" dedi. 

Bilge Köyü davasının, Yargıtay'ın bozmasından sonraki üçüncü duruşması 2 Ekim'de yapılacak.