PAÜ BİYOM Müdür Yardımcısı Doç.Dr. Ali Ramazan Alan, Türkiye’de biber türlerini belirlemek için araştırma başlattı. Araştırma kapsamında Türkiye’yi doğudan batıya, kuzeyden güneye gezen Doç. Dr. Ali Ramazan Alan, ev bahçeleri ve arazilerde bulduğu biber çeşitlerini topladı.

Doç. Dr. Alan, biberlerin renk ve acısı ile özelliklerini BİYOM’da tek tek inceledi. Topladığı biberlerin tohumlarının içerdiği maddeleri de araştıran Doç.Dr. Alan, daha sonra merkezde bulunan serada biber çeşitlerini yetiştirmeye başladı. Organik olarak yetiştirilen biberlerin yapılan analizlerinde, özellikle koyu turuncu ve mor renkli olanlarının insan sağlığı açısından içerdiği vitaminler ve kanserin düşmanı olan antioksidan maddesi nedeniyle diğerlerinden daha zengin olduğu tespit edildi.

Merkezin içindeki serada ve dışındaki alanda 320 çeşit biber yetiştirdiklerini ifade eden Doç. Dr. Ali Ramazan Alan, biberlerin genetik kaynaklarını toplayacaklarını ve ıslah edeceklerini dile getirdi. Doç.Dr. Alan, yeni arazi araştırmalarıyla biber çeşidinin 500’ü aşmasının beklendiğini ifade ederek, “Ülkemizde halkımız biberleri, salçalık, kurutmalık, pul, toz biber, turşuluk ve taze tüketim için kullanıyor. Elimizde bulunan biber tipleri arasında beyaza yakın başta olmak üzere mavi, turuncu, lacivert ve mor renkli marketlerde ve pazarlarda bulunamayan küçük büyük biberler mevcut. Bunların analizlerini yaptığımızda koyu turuncu ve mor renkli biberlerin içerdikleri antioksidan, vitaminler nedeniyle insan sağlığı açısından diğer biberlerden daha zengin olduğunu tespit ettik. Ülkemizdeki biber genetik çeşitliliğinin en iyi şekilde değerlendirilmesi için çalışmalarımız devam ediyor” dedi.