Yalova Devlet Hastanesi yetkilileri, Çayan Birben'in pazar günü hastaneye geldiğini hatırlatarak şu bilgileri verdi:

"Kendisinde Sanatcı Ebru Gündeş'te görülen, 'Subaraknoid Kanama' diğer adıyla 'Sak' dediğimiz 'Damar içindeki kanın, beyin-omurilik sıvısının dolaştığı subaraknoid aralığa açılması' rahatsızlığı gözlemlendi. Hemen yoğun bakım ünitesine aldı. Dün geceye kadar kalbi iki kez durdu. Müdahale ile çalıştırdık. Son 12 saat içersinde kalp üç kez daha durdu. Yine müdahale ile çalıştırıldı. Çayan'ın kalbi  öğleden sonraki krize dayanmadı ve yaşamını yitirdi."

ANNE VE BABAYA SAKİNLEŞTİRİCİ İĞNE YAPILDIKTAN SONRA SÖYLENDİ

Doktorların sabah yaptıkları açıklamanın ardından, saat 14.45’te Çayan Birben'in yaşamını yitirdiği açıklandı. Ölüm haberi, Çaykur'dan işçi emeklisi baba Ahmet Birben ile ve ev kadını anne Yücel Birben'e sakinleştirici iğne yapıldıktan sonra söylendi.

Kardeşinin taraftarı olduğu Fenerbahçe formasıyla hastaneye gelen Özge Birben ise Çayan Birben'in bir minibüse asılan ve üzerinde fotoğrafı bulunan 'Acil Şifalar diliyoruz' yazılı afişi öpüp gözyaşı döktü.

POLİS YİNE BİBER GAZI KULLANDI

Çayan’ın ölüm haberi üzerine annesi Yücel Birben bayılırken, yakınları hastane önünde 'Katil Polis' sloganları attı. Bir grup da hastane bahçesindeki polis kulübesinin camlarını kırdı. Grup daha sonra ekip otosuna saldırınca polis havaya ateş etti. Gruba müdahale eden polis, yine biber gazı kullandı.

ÖDP GENEL BAŞKANI HASTANEYE GELDİ

Hastaneye Birben ailesini ziyaret etmek için ÖDP Genel Başkanı Alper Taş da geldi. Alper Taş buraya sadece siyasi parti genel başkanı sıfatıyla değil. Çayan'ın bir akrabası ve  köylüsü olarak geldiğini söyledi. Taş, "Bu biber gazlarını polis teşkilatı adli olaylarda insanların üzerinde deneyerek mi test ediyor. Bu olayın üstünü kimse örtemeyecek. Devlet yetkililerinin yaptığı hiçbir şey yanlarına kalmayacak. Umarız bu son olur. Bir daha böyle olaylarla karşı karşıya kalmayız" diye konuştu.

EMNİYET MÜDÜRÜ: SORUŞTURMA DEVAM EDİYOR

Yalova Emniyet Müdürü Ahmet Selim Akyıldız, olayın soruşturmasının adli ve idari olarak her yönüyle sürdürüldüğünü açıkladı. Soruşturmaların dışında gerçeğe aykırı beyanların yanlış anlaşılmalara neden olduğunu söyleyen Akyıldız, "Bu hususlarda dikkatli olunması lazım. Her şey kendi yasal mecrası içerisinde gidiyor. Bunun dışında söylenebilecek bir şey yok" dedi.

EMNİYETTEN YAZILI AÇIKLAMA: ARKADAŞLARIYLA SALDIRDI

Bu arada Yalova Emniyet Müdürlüğü, bugün Çayan Birben'in ölümünden önce konuyla ilgili yazılı açıklama yaptı. 27 Mayıs günü kavga ihbarı alındığı ve iki ayrı ekibin olay yerine yönlendirildiği belirtilen açıklamada şöyle denildi:

"Olay yerine intikal eden 4626 ve 4642 kodlu ekipler, E.Y. ve oğlu U.Y. ile F.D. ve yanında bulunan O.D. ve K.B. isimli şahısların tartıştıklarını, ancak kavga olayının olmadığını görmeleri üzerine şahıslarla görüşmeye ve bilgi almaya çalışarak GBT sorgulaması yapmaya başlamışlardır. Bu esnada görüştükleri şahısların üzerine parkın içinden, içlerinde Çayan Birben'in de bulunduğu 4- 5 kişilik genç erkek gurubun, küfür ederek saldırıda bulundukları, bu gurubun içinde bulunan E.D. isimli şahsın elinde metal jop bulunduğu ve E.Y. isimli şahsa vurmaya başlaması üzerine tarafları ayırmak için müdahale edilmiş ve telsiz ile takviye ekip talebinde bulunulmuştur. Olayın ani olarak gelişmesi, metal jop kullanılması, bir tarafın kalabalık olması ve hedef alınarak şahsa saldırıda bulunulması, yapılan kolluk uyarılarına uyulmaması nedeni ile görevliler tarafından biber gazı kullanmak sureti ile 4- 5 kişilik grubun saldırısı öncelikle defedilmiş, tarafların birbirinden ayrılması sağlanmıştır. Bu müdahale sonrasında kavgaya karışan 2 kişi yakalanmış, diğerleri olay yerinden kaçmıştır. Kısa bir süre sonra olay yerine yakın bir işyeri sahibi, orada bulunan 4532 kod nolu ekip personeline, sahibi olduğu internet cafede yatar vaziyette bir şahıs bulunduğunu bildirmiş, ekip bu bilgi üzerine haber merkezi aracılığı ile ambulans talebinde bulunmuş ve şahıs sağlık ekibinin müdahalesi sonrasında hastaneye götürülmüştür. Olayın akabinde kavgaya karışan şahısların kimlik tespiti cihetine gidilmiş, olaya karışan S.D., E.D., S.D., H.G.A., K.B. isimli şahıslar kısa süre içerisinde yakalanmış, gerekli adli tahkikat işlemlerine başlanılmıştır. Ayrıca bu husus ile ilgili Emniyet Genel Müdürlüğü'nden Polis Başmüfettişi talep edilmiştir. Sonucu itibariyle olaya müdahale sonrasında yaralı olup, tedavisi devam eden şahsın durumu derin üzüntü ile karşılanmıştır. Kamuoyuna duyurulur."

Olayla ilgili soruşturma sürdürülürken, Bursa Adli Tıp Kurumu'nda otopsi yapılması beklenen Çayan Birben'in Rize'de toprağa verileceği belirtildi.



SG(FK/COŞ)