Beytüşşebap'ta PKK saldırısının detayları ortaya çıktı. İstihbarat ve güvenlik birimleri PKK'nın Hakkari'nin Şemdinli İlçesi'ndeki gibi benzer bir eylem yapacağını özellikle üst düzey yöneticileri hedef alacağını belirleyip aldığı önlemler sayesinde, örgütün provokasyonu boşa çıkarıldı.

KALABALIK GRUP SALDIRDI

Beytüşşebap'ta kalabalık PKK'lı gruplar eş zamanlı olarak Kato Dağı eteklerindeki üs bölgelerine roketatar, el bombalar ve uzun namlulu silahlarla ateş açtı. İlçe merkezine sızan bir grup PKK'lı da merkezdeki Mobese kameralarını tahrip etti.

Güvenlik güçleri saldırıda Kaymakam İhsan Selim Baydaş'ın hedef alınacağı olasılığına karşı hemen önlem aldı. Kaymakamlık konutunun kilitli olan bahçe kapısını zırhlı araçla kırıp giren güvenlik güçleri, Kaymakam Baydaş ile eşi ve çocuğunu zırhlı araca alıp, Taktik Alay Komutanlığı'na götürdü.

Bu sırada ilçe merkezine sızan PKK'lılar kaymakamlık, kaymakamlık konutu, emniyet lojmanlarına roketatar ve uzun namlulu silahlarla ateş açtı. Atılan roketlerden biri kaymakamlık konutunun duvarına saplanırken patlamadı. Emniyet lojmanlarına yaklaşık 20 metre kadar yaklaşan PKK'lılardan 7'si, Polis Özel Harekat timleriyle girdikleri çatışmada öldürüldü. Ölen PKK'lılardan 4'ünün cesedi arkadaşları tarafından evlerin arasından kaçırılarak götürülürken, 3'ünün cesedi lojman önünde kaldı.

KÖPRÜDE İKİNCİ PATLAYICI

PKK'lılar, Beytüşşebap'ın Şırnak ile bağlantısını sağlayan köprüyü de patlayıcı ile tahrip ederek, takviye birliklerin gelmesinin önüne geçmeyi hedefledi.

1990'lı yıllardan sonra ilk kez tahrip edilen köprüye ikinci patlayıcıyı yerleştiren PKK'lıların, güvenlik güçleri geldiğinde bunu da patlatmaya hazırlandığı ortaya çıktı. Güvenlik güçleri köprüdeki ikinci patlayıcıyı etkisiz hale getirmek için çalışmalarını sürdürüyor.

CENAZE PROVOKASYONU

Yetkililer, Beytüşşebap'ta pazar gecesi çatışmada ölenlerden 3 PKK'lının cesetlerinin pazartesi sabahı olay yerinden alınması sırasında büyük provokasyon yapılmak istendiğini, ancak güvenlik güçlerinin sağduyusu ile provokasyonun önüne geçildiğini söyledi. Bir yetkili yapılmak istenen provokasyonla ilgili şunları söyledi:

"Arkadaşları şehit olan asker ve polisler, cesetleri alıp bunu gösteriye çevirmek isteyen, halk ile güvenlik güçlerini karşı karşıya getirmek isteyen provokasyona sağduyu ile yaklaşarak izin vermedi. Eğer sağduyulu davranılmasıydı 10 güvenlik görevlisinin cenazeleri ortada dururken, yapılmak istenen provokasyona sert cevap verilseydi daha büyük olaylar çıkacaktı."

BEYTÜŞŞEBAP SAKİN

PKK saldırısı ve dünkü provokasyon girişimlerinin ardından Beytüşşebap bugün sakin bir gün yaşıyor. Halkın büyük bölümünün evine çekildiği gözlenen ilçede güvenlik güçleri, özellikle emniyet lojmanlarına yakın bölgelerdeki bazı evlerde sabah saatlerinde aramalar yaptı. İlçe genelinde alınan sıkı güvenlik önlemleri de sürdürülüyor. İlçe merkezinde çatışma sırasında hasar gören işyerleri ve bazı kamu binalarındaki onarım çalışmalarına başlandı.

Beytüşşebap İlçesi merkezinde sakinlik sürerken, güvenlik güçleri saldırıyı gerçekleştiren PKK'lıları etkisiz hale getirmek için özellikle Kato Dağı ile kırsal kesimde hava destekli operasyonlarını sürdürüyor.

ASKERLER PATLAYICI ARAMASINDA

Şırnak ile Cizre İlçesi karayolunun Cudi ve Küpeli Dağı bölümünde sabah saatlerinde askerler dedektörlerle patlayıcı taraması yaptı. Frekans karıştırıcı Jammer'li araçlar eşliğinde yapılan aramada askerlere zırhlı araçların eşlik ettiği götürüldü.

Askerlerin arama tarama faaliyetini sürdürdüğü karayolunda askeri konvoyların da geçmesi dikkati çekti.

FA,EB,Rİ(GG/ESM)