Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD), Beşparmak Dağları’nda bulunan başta kaya resimleri olmak üzere, doğal ve kültürel değerlerin korunması için Cumhurbaşkanlığı, ilgili bakanlıklar ve Aydın Valiliği’ne dilekçe gönderdi. EKODOSD’a Cumhurbaşkanlığı’ndan gelen yanıtta, ilgili dilekçelerin Aydın Valiliği’ne gönderildiği belirtildi. Aydın Valiliği de EKODOSD’a verdiği yanıtta, Beşparmak Dağları’nda (Latmos) bulunan neolotik dönem kaya resimleri, Bizans Dönemi kilise resimleri, antik yollar, Milet taş ocağının mevcut durumunun Herakleia-Latmos antik kenti eski kazı başkanı Dr. Anneliese Peschlow’un ve Mimar Albert Distelrath’ın katılımlarıyla gerçekleştirilen çalışmada incelendiği dile getirildi.

ESTETİK BOZULMAYACAK

Yanıtta, “Latmos bölgesindeki kaya resimlerinin bulunduğu mağara ve kaya sığınaklarının da tahribattan korunması için bir proje üzerinde çalışılmaktadır. Hazırlanacak bu projeye göre, mağara ve sığınaklar çevresinde doğal ortamın estetiğini bozmayacak şekilde, uzaktan fark edilmeyecek ancak yakınına gelindiğinde görülebilecek çelik bir ağ sistemi ile koruma sağlanacaktır. Detaylı fotoğraf çekimleri ve dijital mikroskop resimlerinin alınmasının yanı sıra, kaya resimlerinin bulunduğu mağara ve kaya sığınaklarından toplam 29 adet taş, kalker tabakası, liken vb. numunesi, fresklerin bulunduğu kaya kiliselerinden de toplam 6 adet sıvı numunesi alınmıştır. Bu konudaki çalışmalar devam etmektedir” denildi.

DUYARLILIĞA TEŞEKKÜR

EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, Aydın Valiliği’nin Beşparmak Dağları’nda bulunan tarihsel mirasın korunması konusunda gösterdiği hassasiyet ve duyarlılık nedeniyle çok mutlu olduklarını dile getirdi. Sürücü, “Aydın Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nün, başta tarih öncesi kaya resimleri olmak üzere alandaki tüm arkeolojik bulguları tescil etmeye başlaması da bizleri çok sevindirdi. Ege’nin bu bakir coğrafyasındaki tarihten bize kalan bu değerli mirasın sahip çıkılarak, UNESCO’nun Dünya Kültürel Miras Listesi’ne alınmasını arzuluyoruz. Eğer bu dağlar maden ocaklarına açılırsa, geri dönülmez tahribatlarla karşı karşıya kalacaktır. Dünyada eşi benzeri olmayan tüm değerler yok olacaktır. Bu konuda herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğine inanıyoruz. Aydın Valiliği ve Koruma Kurulu tarafından yapılan bu güzel çalışmaların Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nca da desteklenerek, önemli doğal ve kültürel değerlerin bulunduğu bu kutsal dağın bir an önce korunma statüsüne kavuşması gerekmektedir. Bakanlığın da bu konuda gerekli duyarlılığı göstereceğini umuyoruz. Aydın Valiliği ve Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne göstermiş oldukları duyarlılık nedeniyle teşekkür ediyoruz” dedi.