Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ile Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Hatay'ın Kırıkhan İlçesi'nde Ak Parti'nin ilçe danışma meclisi toplantısına katıldı. Burada bir konuşma yapan Başbakan Yardımcısı Atalay, Ak Parti'nin Türkiye'de tüm bölgelerde en etkin, en verimli ve en dinamik çalışan parti olduğunu kaydetti. Hatay'ın yakında büyükşehir olacağını hatırlatan Atalay, Hatay sınırları içerisinde şu anda 76 belediye olduğunu belirterek, "Bu kadar belediye başkanı ile ne imar bütünlüğü olur, ne bir ilin kalkınması olur. Küçük küçük belediyelerle, bütçelerle sadece dağınıklık olur, perişanlık olur. Yeni düzenlemeyle belediye sayısı 76'dan 16'ya düşecek" dedi.

BU ANAYASAYLA İLERİ DEMOKRASİ YAKALANMAZ

Daha fazla ve ileri demokrasi denildiğinde ilk akla gelenin yeni bir anayasa olduğunu kaydeden Atalay, "Bu anayasayla Türkiye ileri demokrasiyi asla yakalayamaz, bu bir ihtilal anayasasıdır. Pek çok değişiklik yapsak da, yeni bir anayasa olmadan Türkiye bu manada iddialarını gerçekleştiremez. 12 Eylül darbesini yargılayarak 12 Eylül'ün anayasasını uygulamaya devam etmek bir çelişkidir. Biz Ak Parti olarak yeni bir anayasanın yapılması konusunda kararlılığımızı sonuna kadar koruyoruz. Bu konuda elimizden gelen her şeyi yapıyoruz ve yapacağız. Muhalefete o konuda hiçbir bahane vermeyeceğiz. O konuda biz zaten bugüne kadar muhalefetle işbirliği olsun diye hep tavizleri verdik. Muhalefet partileri çeşitli bahaneler uyduruyorlar, ama şimdilik Meclis'te o çalışma yürüyor, biz de yakından takip ediyoruz. O konuda kararlıyız ve inşallah biz bu dönem bu Meclis'in bu anayasayı çıkarması için elimizden geleni yapacağız" diye konuştu.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin de, Ak Parti'nin 10 yıllık iktidarında Türkiye'nin çok büyük mesafeler kat ettiğini, gelinen noktanın 2001-2002 dönemine göre mukayese edilemeyecek durumda olduğunu anlattı.

SURİYELİLER İÇİN 384 MİLYON LİRA HARCADIK

Beşir Atalay ve Sadullah Ergin, daha sonra Hatay Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi'nin temelini attı. Ardından Hatay Havaalanı'na geçen Beşir Atalay, ülkelerindeki iç çatışma nedeniyle Türkiye'ye sığınan Suriyelilerle ilgili bir basın toplantısı yaptı. Atalay, şunları söyledi:

"Suriye'den gelen vatandaşlar için Türkiye olarak ciddi harcamalar yaptık. Şu ana kadar yaklaşık 384 milyon liralık harcama yaptık. Uluslararası yardım kabul çağrısında da bulunduk. Nisan ayında Dışişleri Bakanlığımız bu çağrıyı yaptı, ama uluslararası camiadan ya da kuruluşlardan ciddi bir katkı veya yardım aldığımızı söyleyemeyiz. Bugün itibariyle Türkiye'de bulunan, sığınmacı olarak gelmiş Suriye vatandaşı sayısı 102 bin 350'dir. Değişik zamanlarda daha fazla geliş olmuş, ama bunların bir kısmı geri dönmüştür. Bugüne kadar 145 bin 718 kişi sığınmacı olarak gelmiş, bunların 43 bin 368'i geri ülkesine dönmüştür. 14 kampımız var. Van'daki evleri teslim edilecek vatandaşlardan kalacak konteynerleri Gaziantep'te hazırladığımız 3 kampa getireceğiz. Ayrıca sınırlarımızda da tedbirlerimizi alıyoruz. Denetimsiz geçişler ise söz konusu değildir. Uluslararası hukuk çerçevesinde sığınmacıları tanınmış olan hakları da o çerçevede sağlıyoruz. Suriyeliler sağlık konusunda da hastanelerimizde tedavi görüyorlar. 8 kampımızda kurulan sahra hastanelerinde ve sağlık merkezlerimizde 93 doktor hizmet vermektedir. Gerektiğinde üniversite ve devlet hastanelerimize sevk yapılmaktadır. Bunlarla ilgili sağlık giderleri bizim tarafımızdan karşılanmaktadır. Suriyeliler sağlık giderleri için 10 milyon lirayı ödedik. Eğitim konusunda ise 14 kampımızda okul öncesi, ilköğretim ve lise eğitimi verilmektedir. 18 bin 337 öğrenci eğitim alıyor, bunlara 253'e Arapça bilen 502 öğretmen eğitim veriyor. Arapça bilen öğretmenlerin sayısı arttırmaya çalışıyoruz. Ayrıca, üniversiteyi bırakıp gelenler için YÖK'ün hazırladığı uyum çalışması çerçevesinde onlar da eğitimlerine kaldıkları yerden devam ediyorlar. Yalnız burada lise mezunu olmuş, üniversiteyi girmemiş sığınmacılar var. Bunlar için Türkçe kursu açarak üniversiteye hazırlanma imkanı sunulacak. Önümüzde kış ve Kurban Bayramı var. Kış için çadırları uygun olmayanları değiştiriyoruz. Ya da dayanıklı hale getiriyoruz. Diğer tarafından ısıtıcılar, kışlık kıyafetler dağıtılıyor. Bayram nedeniyle de Suriyeli çocukların bayramı bayram gibi yaşaması için Valiliğimiz hazırlık yapıyor."