Kombine tesisi önünde gerçekleştirilen eyleme katılan besicilerden Rıza Bilgiç (58), EBK müdürünün kombinada Şubat sonuna kadar depolardaki doluluk oranı nedeniyle kesim yapılamayacağını söylendiğini belirtti. Tarım Bakanı'ndan pasif davrandığı gerekçesiyle şikayetçi olduğunu belirten besici Bilgiç şöyle dedi:

"'Halka eti ucuza yedireceğim' diyor Tarım Bakanı. 12 liraya bizden kesiyor, 25 liraya satıyorlar. Halk ucuz mu yiyor bu eti? Tarım Bakanı dışarıdan ödül alıyor, benden alsın ödülü, Türk çiftçisinden, besicisinden alsın ödülü. Ben ona oy verdim. Onun görevini samimi yaptığına inanmıyorum, malımızı değerinde satamıyoruz. Üstelik hayvanımızı kestiremiyoruz. Müdür, kombinadaki depoların dolu olduğunu, 2 ay hayvan kesemeyeceğini söylüyor. Biz ne yapacağız?" dedi.

Et ve Balık Kurumu Yozgat Kobinası Müdürü Veteriner Hekim Mehmet Tekinöz ise, tesislerdeki inşaatların henüz bitmediğini kaydederek, bu nedenle de makinelerin bağlanmadığını, eti koyacak depolarının bulunmadığını belirtti. Tekinöz şunları söyledi:

"Şubat sonu depoların faaliyete geçeceğini hesap ediyoruz. Şu anda önümüzde Yozgat ve ilçeleri, Sivas, Tokat, Kırıkkale ve Kahramanmaraş, Samsun, Çorum gibi illerden 3 bin baş civarında tosun kesim sırası var. Üreticilerimize gün veremiyoruz. Diğer kombinalarımız ihtiyaç bildiriyor, araç gönderiyorlar. Biz de buna göre hayvanların kesimini yapabiliyoruz. Vatandaşa 2 gün önce telefon edip bize '50 adet hayvanı getir' diyoruz. O da getiriyor ve kesim yapılıyor" diye konuştu.

Eylem yapan vatandaşların inek getirdiklerini, genelde ise tosun kestiklerini hatırlatan Tekinöz, "Dişi mal almamaya dikkat ediyoruz. Türkiye dişi hayvan kestiği için bu hale geliyor. Damızlık hayvanın kesilmesi uygun değil. Hayvan yılda bir doğurup dana ya da inek verecek" dedi.

HG(AY/COŞ)