Restorasyon çalışmaları 2008 yılından bu yana devam eden Efes Antik Tiyatro yıllardır sanatsal etkinliklere kapalı tutuldu. Antik tiyatro, sadece 130'uncu yılını kutlayan Berlin Filarmoni Orkestrası’nın konseri için tiyatro kazı heyetinin oluru, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın özel izni ile açıldı. İzmirli sanatseverler yıllardan bu yana özlemini duydukları antik tiyatro konserlerine kavuşurken Berlin ve İstanbul’dan çok sayıda dinleyici dünyanın en iyi orkestralarından biri olan Berlin Filarmoni’yi Efes’te dinlemek için geldi. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, antik tiyatronun girişinde şef Sir Simon Rattle karşıladı ve tiyatroyu bu konsere açtığı için teşekkür etti. Rattle’nin daha önce de bakan Günay’a teşekkür amaçlı bir mektup gönderdiği öğrenildi. Bakan Günay da ünlü şefe 130'uncu yaşını kutlayan orkestranın Efes Antik Tiyatrosu’nda konser vermesinden dolayı teşekkür etti. Konseri, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Avusturya’nın Ankara Büyükelçisi Dr. Klaus Wölfer, İzmir ve Selçuklu yöneticiler, iş adamları, basın mensupları ve sanatseverlerin yanı sıra Şef Sir Simon Rattle’ın ünlü bir mezzo soprano olan eşi Magdalena ile oğulları Jonas ve Milos da izledi.

AYAKTA ALKIŞLADILAR

Antik Tiyatronun restorasyonu tamamlanmış bölümlerini dolduran yaklaşık 2 bin 500 izleyici, dolunay altında Schubert’in 'Bitmemiş Senfoni'sini, Efe Baltacıgil ve Fora Baltacıgil kardeşlerin solistliğinde Bottesini’nin Viyolonsel ve Kontrbas için düzenlenmiş 'Grand Duo Concertant'ını dinledi. Baltacıgil kardeşler ve Berlin Filarmoni Orkestrası, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın da aralarında bulunduğu 2 bin 500 izleyici ayakta alkışladı.

MÜJDE VERDİ

Bakan Günay, konserin ardından antik tiyatronun ışıklandırılması ve restorasyon çalışmaları hakkında bilgi aldı. Tiyatronun bundan sonra da belirlenen kurallara uyulması koşuluyla konser ve etkinliklere açılabileceği müjdesini veren Günay, "Bugün İzmir için güzel bir gündü. Antik ortamda muhteşem bir konser oldu. İzleyenler, hepimiz büyülendik. Bundan sonra da antik tiyatro bu tür etkinlikler için yılda bir iki kez açılacak. Bu mekanın korunması gerekir. Konserler belli kurallara bağlı olacak. Belli seyirci sayısı olacak. Yüksek volüm müzik kullanılmayacak. Devasa Ses ve ışık sistemleri kurulmayacak. Bu akşamki gibi klasik müzik etkinlikleri için açılacak" dedi.