İngiliz devlet televizyonu BBC'den Jamie Coomarasamy'nin telefonda sorularını yanıtlayan Sami Elvan, 'oğlum ekmek almaya giderken öldürüldü, protestolara hiçbir şekilde dahil olmadı. Oğlumuzun siyasi bir sembol olarak hatırlanmasını istemiyoruz' dedi.

Berkin'i herkesin kendi evladı gibi gördüğünü ve farklı gruplardan çok sayıda insanın kendilerine destek verdiğini ancak hissettikleri acının bambaşka olduğunu söyleyen baba, "47 yaşındayım. Böylesini daha önce Türkiye'de görmedim" diye konuştu. BBC muhabirinin "oğlunuzun nasıl hatırlanmasını isterdiniz? " sorusuna karşılık "Oğlumun devlet tarafından öldürüldüğünün hatırlanmasını istiyorum. Henüz 14 yaşındaydı. Ekmek almaya giderken öldürüldü. Siyasi bir sembol olarak hatırlanmasını istemiyorum" yanıtını verdi.

 CNN: POLİS CENAZEDEKİ KALABALIKLA YÜZ YÜZE GELDİ

Amerikan yayın kuruluşu CNN ise dün gün boyunca İstanbul sokaklarında Berkin'in cenazesinde bir insan selinin oluştuğunu yazdı.

Berkin'in ölümünün hükümete karşı öfke ve hiddet taşmasına sebep olduğuna dikkat çeken CNN, Başbakan Erdoğan'ın seçim kampanyaları konuşmaları sırasında şimdiye kadar Elvan ailesinden söz etmediğini, başkanı olduğu AK Parti'yi seçimlere hazırlamak için sıkı bir mücadele içinde olduğunu aktardı.

 GUARDIAN: TÜRK POLİSİ KALABALIĞA GAZ BOMBASI ATTI

İngiliz Guardian gazetesi ise polisin Berkin'in cenazesinin ardından toplanan kalabalığa gaz bombası ve tazyikli su ile müdahale ettiğini yazdı. Gazete, "Berkin'in ölümü Başbakan Erdoğan ve hükümete karşı olan yeni sokak protestolarını başlattı. Erdoğan'ın saygınlığı ailesi ve yakınlarının bulaştığı yolsuzluk skandalları ile parçalanıyor" ifadelerini kullandı.

 INDEPENDENT: ON BİNLERCE KİŞİ KATILDI

Gezi protestoları sırasında başından yaralanarak hayatını kaybeden Berkin'in cenazesine onbinlerce kişinin katıldığını yazan Independent, Berkin'in ölümünün soruşturma skandalları ile boğuşan Başbakan Erdoğan'a karşı yeni öfkeyi alevlendirdiğini vurguladı.

 WALL STREET JOURNAL: POLİS PROTESTOCULARLA ÇATIŞTI

Geçen yılki protestoların ardından en geniş katılımlı gösterilerin gerçekleştiği protestolarda dün 2 kişinin hayatını kaybettiğini yazan gazete, bu gösteriler yüzünden seçimlerden önce ülkeyi karışıklığa sokacağı korkusu yaşandığını belirtti.

Gazete, " Cumhurbaşkanı ve Başbakan Yardımcısı, tansiyonu bastırmak için taziye dileklerinde bulundu, Başbakan Erdoğan ise Elvan'ın ölümünden söz etmedi" ifadelerini kullandı.

 FINANCIAL TIMES: CENAZENİN ARDINDAN POLİS VE PROTESTOCULAR ÇATIŞTI

İngiliz Financial Times gazetesi, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve birkaç bakanın Elvan ailesine baş sağlığı dilediklerini ancak geçen akşama kadar Başbakan'ın Berkin'in ölümüyle ilgili yorumda bulunmadığına dikkat çerek Berkin'in annesi Gülsüm Elvan'ın " oğlumu Allah değil; Erdoğan elimden aldı" sözlerine yer verdi.